Пореден слух е на път да подлуди най-популярната социална мрежа – Марк Зукърбърг щял да закрие Facebook на 15 март. „Информацията” за предстоящия край бе скоростно разпространена от различни потребители и множество сайтове, като част от тях изразяват истинска загриженост, а други изказват сериозни съмнения в истинността й.

Материалът, който се приписва на електронното издание WeeklyWorldNews.com, всъщност е пълен с грешки, които не оставят съмнение, че става дума за фалшификат. На първо място сгрешено е дори името на създателя на Facebook, който е наречен Зукърбърк. И още, той е цитиран два пъти в „информацията”, но изглежда авторът й има проблеми с паметта. Първият път казва, че Зукърбърг е говорил на пресконференция, втория – че е дал „лично интервю” по телефона.

„Причината за тази стряскаща новина е, че Facebook излезе извън контрол и стресът на управлението на това дружество ми съсипа живота. Трябва да се наложи край на лудостта”, се твърди, че казва Зукърбърг на пресконференция. В „личното интервю” по телефона пък ужким добавя: „Решението за спирането на Facebook е трудно и хората ще се разстроят. Аз лично не мисля, че е голяма работа. И за да бъда честен, мисля че е за добро. Да не сте във Facebook, а да сте навън и да сте истински приятели. Това ще е най-добре!”

В „материала” се цитират и различни потребители, които страдат от предстоящия край на социалната мрежа, или са щастливи от този факт: “Какво ще правя без Facebook?”, заяви Денис Брадшоу, ученик в гимназията от Индиана. “Животът ми се върти около него. Аз съм във Facebook най-малко 10 часа в денонощието. Сега какво ще правя през цялото си свободно време?” Въпреки това родителите в цялата страна отбелязаха дългоочаквано чувство на облекчение. “Радвам се, че FaceBook кошмарът свърши,” каза Джон Гътари, майка от Детройт. “Сега детето ми няма да бъде залепено на екрана на компютъра по цял ден. Може би дори вече ще мога да разговарям с него”.

При пускането на елементарна търсачка в Гугъл се вижда още, че това съвсем не е първият път, в който същата тази „новина” циркулира из нета. Абсолютно същият текст е бил пуснат и през януари 2011 г. и тогава пак е предизвикал разпалени коментари във Facebook.