Специалните части на руската армия са понесли тежки загуби в бойните действия в Украйна и ще трябват години, докато възстановят силите си, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от БНР, като се позовава на секретен документ на американското разузнаване - част от документите, изтекли през миналия месец по социалната платформа "Дискорд".

Достоверността на документа не е потвърдена официално.

Т. нар. спецназ - частите със специално предназначение - са сред елитните в руската армия. За обучението на един командос обикновено са необходими 4 години.

Според съставителите на доклада, цитиран от "Вашингтон пост", загубите, понесени от "спецназ", се дължат на тенденцията на руските командири да разчитат предимно на него не толкова за специални операции, колкото да държи фронта редом с редовните пехотни формации. Също както украинците, спецназовците също са дали огромен брой убити и ранени.

Използвайки сателитни снимки, американското разузнаване е установило, че поне четири от петте бригади със специално предназначение, които са били изтеглени от Украйна през лятото на 2022 година, са понесли значителни загуби с 90 до 95 процента степен на изтощение. Според прехванати комуникации на руснаците, една от бригадите е била сведена от 900 на 125-има бойци.

Тези загуби са променили развоя на войната още от самото ѝ начало, ограничавайки сериозно възможностите на руското командване не само за специални операции в Украйна, но и в други части на света, където действат руски войски.

През изминалото денонощие украинските защитници са ликвидирали 460 руски окупатори, съобщи Генщабът в Киев, цитиран от агенция УНИАН. Като цяло от началото на пълномащабното нахлуване руските загуби вече възлизат на около 181 500 души.

Понастоящем окупаторите са съсредоточили основните си настъпателни усилия на Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Мариинското направления. Там бойци от въоръжените сили на Украйна са отбили 56 вражески атаки само през вчерашния ден.

Ето и други руски загуби от началото на войната, включително от последното денонощие. И така руската армия е останала без 3653 танка, 7073 бойни бронирани машини, 2785 артилерийски системи, 5646 броят автомобилна техника и цистерни, 324 единици специална техника. Освен това от началото на нахлуването са унищожени 535 ракетни системи за залпов огън, 283 системи за противовъздушна отбрана, 307 самолета, 293 хеликоптера, 2339 безпилоника, 911 крилати ракети, 18 кораба/катери.