Двама румънци и трима българи са задържани по подозрения в мащабна онлайн измама на стойност над 89 милиона евро, съобщава Агенция Франс Прес, позовавайки се на прокуратурата в Гьотинген, Долна Саксония. И за петимата е била издадена международна заповед за арест, съобщава Дойче веле.

Двамата задържани в Румъния вече са предадени на Германия, където да им бъдат повдигнати обвинения. Очаква се и тримата българи също да бъдат изпратени във Федералната република.

Разследването на схемата е започнала преди две години. През 2021 година в България е бил претърсен колцентър. Миналия месец са последвали претърсвания в България, Румъния, Грузия и Израел - както на колцентрове, така и на телефони, компютри и други средства за пренос на информация.

Властите са установили, че чрез мними реклами потребители в интернет са били привличани към платформи, изградени от измамниците. На тях били рекламирани методи, които уж водели до бързо забогатяване чрез инвестиции в криптовалути.

След като жертвите се регистрирали в платформата, им се обаждали от колцентровете и ги убеждавали да инвестират пари. На страницата на самия сайт изглеждало сякаш инвестираните средства растат.