Две верижни катастрофи запушиха трайно АМ „Тракия” само в рамките на няколко часа в последния от поредицата почивни дни около Великден. По-новата стана в късния следобед на 112-ия километър в посока София -  а около 10 км от първото произшествие.

Леко са се ударили три коли, които са изтеглени в аварийната лента. Задръстването в района е километрично, предаде Нова тв.

По-рано верижна катастрофа с пет автомобила затрудни движението на АМ „Тракия” на 100-ия км в посока София, съобщиха читатели на Клуб Z.

Произшествието е станало в 12.40 ч. на стотния километър в посока столицата, уточняват от МВР Пазарджик. По първоначални данни са пострадали три лица, които са контактни.

Според нашите читатели, към мястото са се отправили две пожарни, няколко патрулки, една линейка, "Пътна помощ"...

Това естествено осигури станалите класически при подобни масови прибирания - цели часове висене в "тапата". Движението в последния от серията почивни дни се е извършвало само в аварийната лента на аутобана, съобщава Нова тв.

Изпратена е дежурна група на РУ – Пазарджик за извършване на оглед.

Временно пък в късния следобед бе затворен за движение пътят Велико Търново - Русе, в района на Кожа база. Тир се е завъртял и е препречил двете платна. Пострадали няма. Въведен е обходен маршрут през Горна Оряховица.

Според БНР още от обяд е натоварен трафикът по основните пътища и магистрали към големите градове. От ранния следобед по пътищата има и засилено полицейско присъствие.

Очакван интензивен трафик още в преди обедните часове затруднява движението по път Е-79 в участъка между Мездра и Ботевград. Там се изгражда и нов скоростен път, което допълнително усложнява пътната обстановка.

Натоварени са вече и входовете към столицата откъм магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма", както и по граничните пунктове "Кулата" и "Капитан Андреево". Много българи се прибират, след като са пътували до Гърция и Турция.

Много е натоварен трафикът и по път Е-79 и т. нар. магистрала "Струма" край Симитли (след тежкия инцидент с автобус с македонски граждани стана ясно, че тя не е никаква магистрала, защото не отговаря на нито едно изискване и дори не е предадена с Акт 16, б.р.).

Придвижването от Банско до Симитли е силно затруднено.

Още по-интензивно движение се очаква в късните следобедни часове на деня. В самата столица перипетии ще има заради мача "ЦСКА" - "Левски", който ще усложни пътната обстановка.

Повече от 700 екипа на пътна полиция ще регулират трафика в цялата страна, обещаха от КАТ.

Същевременно продължава да тече и специализираната полицейска акция, която следи за нарушители на пътя и шофьори, управляващи след употреба на алкохол и наркотици. От полицията съобщават още, че най-честото нарушение е превишаването на максимално допустимата скорост.

МВРсъобщи още, че 10 099 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12 411 водачи и пътници. Съставени са 1952 фиша и 559 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В рамките на изминалия ден са установени общо 43 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 17 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 26 - с над 1,2 на 1000, трима са отказали да бъдат тествани. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 д., а четирима са отказали да бъдат тествани.