Росен Желязков да бъде избран за председател на 49-ото Народно събрание. Ако парламентът работи повече от 3 месеца, ще има ротация. За това се договориха ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - "Демократична България".

Докато Росен Желязков е шеф на Народното събрание, председателят на правната комисия ще е от ПГ на втората сила. Ако се стигне до ротация, ще бъде сменен и той.

Двете най-големи парламентарно представени формации са изготвили общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили. Те касаят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектите за промени в НПК, КПКОНПИ и защита от домашно насилие.

Законодателната програма ще бъде представена и на останалите парламентарно представени политически сили в търсене на конституционно мнозинство за съдебна реформа.

Разговори за правителство не са водени.

"Имаме изработена обща законодателна програма. Закони, които ще станат част от общите ни приоритети. Тези усилия могат да бъдат увенчани с успех, ако станат приоритет за парламента.

Ротационното председателство е джентълменско споразумение между най-големите коалиции в Народното събрание.

Сега най-важна е държавата ни и апелираме този конструктивен тон да продължи така, че да се изпълни основната мисия на всеки един парламент - да излъчи работещо, редовно правителство", заяви шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

И добави, че ще бъдат канени и други политически сили, за да може да се случи съдебната реформа, за която трябва конституционно мнозинство.

"Ще приобщаваме и други парламентанри групи за голямата цел - конституционно мнозинство. Сериозна и дълбокa правосъдна реформа би могла да се случи само така."

Според нея причината, която е накарала ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да седнат на една маса, е вотът на българските граждани. Тъй като нито една партия или коалиция не са в състояние да решат сами политическата криза.

"Диалогът е изключително необходим. Доста конструктивен, колегиален, нормален, експертен тон. Ние ще положим всички усилия за правителство. Предстоят лидерски разговори в следващите дни", каза още Атанасова.

Готовия списък със законопроекти анонсира и съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

"Надяваме се утре да има избран председател. Ще бъде предложен този списък от законопроекти за тази сесия на парламента.

Според него за това не е имало разногласие между преговарящите страни. Денков отново отрече в разговорите да е ставало дума за общо правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Дали тази работа е начало на подготовка за сформиране на съвместно правителство? На тази маса обсъждаме само законодателната програма. Не объсждаме сформиране на правителство. Нямаме такъв мандат, това е разговор между лидери на партии", каза той.

След това представителят на "Продължаваме промяната" анонсира още предстоящи преговори:

"След това започват всякакви следващи разговори - комисии, смяна на регулатори и правителство, но това е отговорност на мандатоносителя. Имаме решение на нашите национални съвети, че няма да подкрепим правителство с първия мандат. Въпросът е има ли друга работеща конструкция. Днес е твърде рано дa обсъждаме това", завърши Денков.