Украинците откриха местоположението на щабове на руснаците в частично окупираната от тях Херсонска област - благодарение на президента Владимир Путин, който ги посети на 18 април.

Руските бази са на около 150 км от фронта - недостижими са за америконските ракетни системи ХАЙМАРС, които имат обсег от 80 км. През същия ден президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Авдеевка в Донецка област - на 5 км от линията на съприкосновение.

Путин е бил локализиран на Арабатска коса - регион в окупираната територия на Херсонска област. До този извод стигнаха украинският "Център за разследваща журналистика" и "Руската служба на Би Би Си", след като проучиха видеа от визитата на Путин.

Един от щабовете се намира на територията на пансиона "Волна" в село Стрилкове. Издайническият детайл е заснетата хеликоптерна площадка.

Путин посети и щаба на групировката "Днепър", като така помогна да се установи и нейното "седалище" - базата за отдих "Бригантина".  Местоположението на частта е било разкрито заради водната кула до сградата, незастроената фасада на зданието и характерните му врати. "Бригантина" се намира в село Счастливцево - на 15 км от Стрилкове.