Украйна ще призове партньорите си спешно да попълнят запасите от боеприпаси за украинската противовъздушна отбрана (ПВО) на следващата среща във формат "Рамщайн", която ще се проведе на 21 април, предаде "Файненшъл таймс", цитирана от агенция "Униан".

Липсата на снаряди може да позволи на Руската федерация да започне масирани бомбардировки. Те са ключови и за контраофанзивата на Въоръжените сили (ВС) на Украйна.

Изданието припомня, че изчерпването на боеприпасите за ПВО, особено съветско производство, е станало известно в изтеклите секретни данни на Пентагона. Източниците на "Файненшъл таймс" също признават недостига.

Един от тях дава за пример доставката на изтребители МиГ-29 и посочва, че тя е била продиктувана преди всичко от желанието да се засили ПВО на Украйна.

Както отбелязва изданието, западните партньори на Киев се опасяват, че без добре подготвена противовъздушна отбрана бъдещото контранастъпление на украинската армия може да се провали.

Русия атакува Одеска област с ирански дронове

В ранните часове на 19 април руските войски атакуваха Одеска област с ирански дронове "Шахед", предаде "Укринформ", цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че украинските защитници са унищожили 10 от 12-те безпилотни летателни апарата.

"През нощта на 19 април 2023 г. врагът предприе още едно нападение в Одеска област, като използва дронове "Шахед". Този път военнослужещите от одеската зенитно-ракетна бригада на Южното командване на Военно-въздушните сили унищожиха 10 от 12-те безпилотни дрона камикадзе "Шахед-136/131", се казва в съобщение на генералния щаб на ВВС на Украйна .

По данни на Киев през изминалото денонощие защитниците са отблъснали повече от 60 вражески атаки. Най-ожесточените сражения се водят край Бахмут и Маринка.