Инфлацията в европейския съюз продължава да се забавя и през март - отбелязва 8,3% на годишна база. В еврозоната показателят показва 6,9%, а в България - 12,1%. Това отчитат най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Най-висока е инфлацията в Унгария, Латвия, Чехия, Естония, Полша, Литва, Словакия и Румъния. България е на осмо място в ЕС.

Инфлацията в еврозоната се повиши през март с 0,9% спрямо месец по-рано, но се забави на годишна база до 6,5% от 8,5% през февруари, след като през октомври 2022 г. удари рекорден връх от 10,6% - най-високата инфлация, откакто европейската статистика разполага с този тип данни от 1991 г. насам. 

Инфлацията през март 2023 г. е най-ниската от повече от година насам (от февруари 2022 г.). Основната инфлация (без цени на храни и енергия) в еврозоната обаче нарасна на годишна база през март до 5,7% от 5,6% през февруари. Така че ЕЦБ ще продължи с политиката на повишаване на лихвите и на следващото заседание през май. От юли 2022 г. досега банка вече вдигна лихвените ставки с цели 350 базисни пункта. 

Продължават дебатите дали на заседанието на 4 май ЕЦБ ще затегне лихвените ставки с 25 или с 50 базисни пункта, като само два дни преди това ще станат ясни предварителните данни за инфлацията в еврозоната през април. В рамките на целия ЕС индексът на потребителските цени (CPI) също нарасна през март с 0,9% спрямо месец по-рано, докато инфлацията на годишна база се забави до 8,3% от 9,9% през февруари, отстъпвайки за пети пореден месец от рекордния връх от 11,5 на сто, отчетен миналия октомври. Точно година по-рано (през март 2022 г.) инфлация в ЕС и еврозоната беше на нива съответно от 7,8% и от 7,4 на сто, припомня БНР.