Изкуственият интелект вече влезе и в администрацията - японското Министерството на земеделието, горите и рибарството ще ползва ChatGPT за писане на нормативни документи, съобщи Блумбърг.

Целта е чатботът да помогне за опростяване на официалните документи, така че да станат по-разбираеми и достъпни за гражданите. 

Разбира се, ChatGPT няма да има достъп до тайна информация.

"Няма да правим нищо сериозно с него, ще обработва само публично достъпна информация", обяснява министърът Тецуро Номура.

Разбира се, цялата работа на чатбота ще се проверява и редактира от чиновници, но те ще имат много повече време за други задачи. 

Японската администрация първа признава за активна употреба на ChatGPT, въпреки че и техният дигитален министър Коно Таро смята изкуствения интелект за проблемен. От една страна, има достъп до чувствителни данни - което може да се избегне със създаване на частен, затворен сървър - а о друга, понякога просто дава невярна информация.

Докато тези проблеми бъдат решени, обаче, ChatGPT се ползва като помощен инструмент все повече във всякаква административна, офисна и дори творческа работа.