Общественото одобрение на американския президент Джо Байдън този месец е намаляло на 39%, приближавайки се до най-ниското си равнище, откакто той встъпи в длъжност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Резултатите от проучването на общественото мнение, проведено от "Ипсос" за Ройтерс в периода от 14 до 16 април, показват умерен спад спрямо миналия месец, когато 42% от респондентите са заявили, че одобряват представянето на Байдън като президент.

Неговата популярност намаля почти веднага, след като встъпи в длъжност през януари 2021 година. Най-големият спад на рейтинга му беше отбелязан в средата на миналата година, когато едва 36% от анкетираните заявиха, че го подкрепят. 

Миналия петък държавният глава заяви, че ще участва в следващите президентски избори, които ще се състоят през 2024 г., но все още не е дал официален старт на кампанията си.

Не се очаква Байдън да срещне сериозна конкуренция за номинирането му от Демократическата партия, но равнището на одобрение остава ниско от гледна точка на историческите стандарти. 

През голяма част от мандата си, продължил от 2017 до 2021 г., Доналд Тръмп също имаше сравнително сходно равнище на обществено одобрение. Най-ниският процент беше регистриран през декември 2017 г., когато едва 33% от респондентите дадоха положителна оценка на работата му. 

Участниците в последната анкета на "Ипсос" най-често посочват, че най-големият проблем на САЩ е свързан с икономиката. На това мнение е всеки пети от анкетираните.

Възможен светъл лъч за Байдън е фактът, че 68% от участниците в анкетата казват, че не са съгласни с федералните съдилища, които забраняват лекарството за аборт "мифепристон", получило одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA).