Русия планира диверсия в Северна Европа. Това съобщават обществените медии на Дания (DR), Швеция (SVT), Норвегия (NRK) и Финландия (Yle) в съвместно разследване, цитирано от украинския сайт "Гордон".

Според експерти Русия картографира вятърни паркове, газопроводи и комуникационни кабели във водите около четирите страни. Този процес се извършва с помощта на голям брой военни и цивилни кораби, които плават през скандинавските води и търсят какво се крие на дъното на морето и как е свързана инфраструктурата на въпросните държави.

Целта е да се планират диверсии в скандинавските страни, включително прекъсвания на кабели за захранване и комуникация през Атлантика и до останалата част от Европа, твърдят източници на медиите.

"В случай на конфликт със Запада те са готови и знаят къде да се намесят, ако пожелаят да парализират датското общество", обяви Андерс Хенриксен, шеф в Датската полицейска разузнавателна служба.

По време на разследването журналистите са се сдобили с прихванати разговори между представители на руския флот. От тях става ясно, че в скандинавските води плават руски "кораби-призраци" – те са деактивирали системите за автоматична идентификация и по този начин прикриват местоположението си.

Като пример журналистите дават руския военен кораб "Адмирал Владимирски". Официално той се занимава с морски изследвания, но според източници на DR се използва и за разузнавателна дейност. През ноември миналата година корабът е заобиколил Категат (пролив между източното крайбрежие на полуостров Ютланд и югозападната част на Скандинавския полуостров), без да разкрива местоположението си. В същото време плавателният съд непрекъснато изпращал сигнали до военноморска база в Русия с информация за своята позиция.

Журналистите успели да локализират руския кораб и дори се опитали да доплуват до него с бърза гумена лодка. На палубата забелязали няколко души със закрити лица, включително мъж в униформа и бронежилетка, въоръжен с руска военна пушка.

В резултат на прихванатите радиокомуникации журналистите установили, че "Адмирал Владимирски" е плавал в продължение на месец в Балтийско море, Категат и Северно море. Маршрутът на кораба минавал покрай съществуващи и бъдещи морски вятърни паркове, където се задържал по няколко дни.

Според източници от разузнаването целта на мисията на "Адмирал Владимирски" е била да подготви диверсия, така че Русия да има възможност да парализира енергийните доставки за Северозападна Европа. Руският кораб вероятно е картографирал захранващите кабели на морското дъно край вятърни паркове.

"Адмирал Владимирски" не е единственият руски кораб, чието поведение в скандинавски води предизвиква подозрение. Миналата година DR, NRK, SVT и Yle разкриха, че 50 руски кораба са плавали по необясними маршрути през последните 10 години.

Журналистите се обърнали за коментар към руските посланици в страните си. Отговорил само един от тях.

"Работата на изследователските съдове е необходима и се извършва в пълно съответствие с международното право. Тази работа се координира по дипломатически канали", казал посланикът в Норвегия Теймураз Рамишвили в писмен коментар.