Срещата на президента Росен Плевнелиев с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде ново основание на държавния глава да поиска още средства за отбрана. Че в този смисъл България не изпълнява ангажиментите си към Алианса заяви и самият Столтенберг.

Двамата разговаряха днес на "Дондуков" 2. Столтенберг е у нас по покана на президента като това е първата му визита в София откакто е начело на пакта.

Плевнелиев не само настоя, но и изрази очакване бюджетът на военното министерство, който бе орязан тази година, да бъде коригиран. Причината е, че България пое ангажимент към Алианса по време на срещата на върха в Уелс миналата година, държавата ни да заделя все повече и все повече пари за отбрана до достигне на 2% от БВП през 2020 г. В момента страната ни заделя около 1,3 на сто. 

"Страната ни участва в НАТО наравно с всички останали държави през последните 10 години. Тази първа визита на генералния секретар у нас е ясен знак за ангажираността на Алианса за гарантирането на сигурността. С генералния секретар обсъдихме плана за готовност за действие и поетите ангажименти за срещата на върха в Уелс", посочи Плевнелиев и допълни:

"Информирах генералния секретар, че тежката икономическа среда в страната не позволи в бюджета за 2015 г. да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото през 2014 г. Сумата е с около 30 млн. лв. по-малко. Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината"

Държавният наглава подчерта, че е наше задължение да модернизираме армията си, защото "НАТО не е инвеститор". Той припомни, че план за модернизиране, който включва отърваване от зависимостта ни от руската военна техника, има разписан в т.нар. Визия 2020, приета от служебното правителство. 

На свой ред Столтенберг посочи:

"Да инвестираме в отбрана, това е предизвикателство за всички нас. Сигурността е важна". 

Генералният секретар подчерта, че в този контекст съюзниците трябва да изпълняват ангажиментите и обещанията си, т.е. да не намаляваме повече бюджета си за отбрана, а напротив - да го увеличаваме.

"Получих уверението на президента, че България ще увеличи разходите за отбрана от следващата есен. Убеден съм, че България ще изпълни своите ангажименти, както всички членки на НАТО решихме", размаха пръст Столтенберг.

Генералният секретар посочи още, че България е ценен и "ключов съюзник" в Алианса. 

Очаквайте подробности