Правителство може да има и с първия мандат, но то няма да е с подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Ако се стигне до втори мандат формацията ще предложи правителство на малцинството за срок от една година - до европейските избори догодина. Това правителство ще има за приоритети Шенген, еврозоната, плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), които са приоритети за повечето парламентарни партии и би трябвало да получи подкрепа.

Това каза пред БНТ Владислав Панев от "Продължаваме промяната - Демократична България". Той повтори, че втората сила няма да подкрепи първия мандат или друг мандат с участието на ГЕРБ.

"Нека стигнем до втория мандат. Очакваме да излъчим правителство на малцинството, което да търси подкрепа сред мнозинството народни представители. Смятаме, че такъв вариант е възможен.

Шенген, еврозона, ПВУ са приоритети на повечето на партии. Това ще е правителство с определен срок на действие, срок на годност. С определени приоритети. Тези приориети могат да бъдат лесно контролирани от парламента.

Всичко това сигурно може да се случи и в първия мандат, но не и с наше участие. И то е ясно - в последните 15 години еврофондовете се изразходваха неефективно, нямаше реформи.

За приемането на всички закони, които са важни за просперитета на българската дърава, трябват няколко месеца. Правителството може да е до европейските избори догодина. Това е въпрос на разговори.

Не се отклоняваме от предизборните обещания. Когато имаме ясен план какво ще правим от там нататък, не би трябвало да разколебаем и нашите избиратели".

Това каза още Панев. Според него е важно да иама бюджет в рамките на този парламент.

"Очакваме парламентарното мнозинство да не допусне дефицит по голям от 3% и повишаване на данъци", заяви той.

И допълни, че бюджетът не трябва да се обвързва с редовно правителство.

Панев заяви, че забраната на вноса на земеделска продукция от Украйна е вредна за конкуренцията и за инфлацията. Но изтъкна, че ревизия на тази забрана може да има, когато се излъчи редовно правителство.