Очаквайте Втора руско-украинска война в периода 2027-2029 г.

Това обяви в интервю бившият съветник на канцеларията на украинския президент Олексий Арестович.

"Повярвайте ми, не бива да очакваме адекватност от тях до 2035 г. Те ще се опитват да сформират нова империя, ще се стремят към нея, включително и за наша сметка. Тази война може и да не е последната". 

Шансът от повторна руска инвазия през следващите 4-6 години е толкова висок, че Киев трябва отсега да се готви за нея, изтъква военният експерт.

"Те ще направят същото като при Втората чеченска война - ще се научат от грешките си, ще дойдат и ще победят. (...) Ако се подготвим добре, те няма да се опитат, защото ще знаят, че ще се провалят. Но ако не се подготвим, ние на практика ще ги съблазним да повторят. Каквото и да ми казват, ще настоявам, че базата на стратегическото планиране на Украйна отсега и завинаги трябва да бъде подготовката за Втора руско-украинска война. Тогава ще изградим правилно управление, ефективно, преди всичко икономика, която може да обезпечи сигурността и отбраната.

Арестович отбеляза, че Русия вече предприема мерки за бъдеща инвазия.

"Достатъчно е да видим плановете за реформация на руската армия: 16 нови дивизии, ударна армия, увеличение на численността до 1,5 милиона души. Ясно е за какво се готвят. Те се готвят да победят от втория път, взимайки предвид грешките си".