"БСП за България" внася в НС законопроект, който предвижда минималната работна заплата, която миналият парламент реши да бъде 50 процента от средната за страната, да влезе в сила от 1 юли т. г., а не от 1 януари 2024 г., както беше гласувано от 48-то Народно събрание (НС). Това обяви на брифинг в НС председателят на парламентарната група  Корнелия Нинова. По този начин, по думите ѝ, ще бъдат защитени над 500 000 работещи бедни.

Парламентарната група внася и поправки в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с шофиране в пияно или дрогирано състояние , както и с причиняване на телесни повреди и смърт вследствие на това. Предвижда се за такива случаи наказанието да се завиши на 15-20 години лишаване от свобода или доживотен затвор, което означавало да няма условни присъди, а моторното превозно средство, с което е причинено произшествието, да бъде отнемано в полза на държавата. Предлага се и почти двойно увеличаване на наказанието за трафик на мигранти и отнемане на имуществото, с което се извършва престъплението. БСП внасят и закона за борба с домашното насилие във вида, в който беше в 48-мия парламент, като в него е заложено изграждането на областни и кризисни центрове за защита от домашно насилие. Изчистили сме този закон от всички текстове, които са свързани с децата, джендър идеология при тях, образованието в тази посока, поясни Нинова.

Следващата седмица ще внесат голям пакет от социални и данъчни  закони.

Междувременно на председателски съвет бе уточнено, че временната комисия за изработване на правилник на Народното събрание (НС) ще заседава във вторник, като идеята е готовият проект да бъде гласуван евентуално в сряда в пленарната зала.

"Идеята е в сряда да имаме готов парламентарен правилник, който да бъде гласуван, приет и оттам да стартира работата на Народното събрание", каза съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков.

И допълни, че има срок за подаване на предложения до понеделник вечерта.

Нинова допълни, че не е обсъждано разпределението на постоянните комисии между различните парламентарни групи.

"Почти единодушно, мисля, се разбрахме, че запазваме сегашните комисии като брой и като наименования", посочи Нинова.

Тя добави, че следващата седмица ще се съберат отново, за да видят вече разпределението на комисиите между различните парламентарни групи.  

На въпрос дали има консенсус по дневния ред на 49-ото Народно събрание, Николай Денков каза, че все още не са стигнали до уточняване на дневния ред освен тези първи стъпки, които са абсолютно необходими.

"Накратко обсъдихме законодателната програма, която сме представители с ГЕРБ. Ясно е, че всеки народен представител може да даде други предложения, те ще бъдат разгледани и ще бъдат приоритизирани", добави Денков.