Антикорупционният фонд ще представи на 25 април доклад, озаглавен:

„Цената на свободното слово. Анализ на съдебни производства с характеристиките на SLAPP в България“.

Както и Клуб Z е писал, SLAPP делата (от шамар, зашлевяне) са световен проблем - те не целят правосъдие, а сплашване на медии и журналисти и реално "запушване на устите им" - най-често чрез колосални по размер финансови искове, които се завеждат, възползвайки се от добрите финансови възможности на ищеца, достъпа му до скъпи адвокати и др.

"Докладът е първи опит за систематичен обзор и анализ на правната практика по стратегически дела срещу публично участие (SLAPP) срещу журналисти и граждански активисти в България за периода 2000 г. - март 2023 г.

Той включва анализ и коментар на практиката на българските съдилища по 65 граждански, наказателни, административнонаказателни и дисциплинарни производства, носещи белези на SLAPP, за последните 20 години, както и три решения на Европейския съд по правата на човека срещу България по случаи с елементи на SLAPP", пишат още организаторите.

Анализът дава отговор на въпросите:
- Какъв тип са SLAPP делата в България – наказателни, граждански, други?
- Какви стратегии се използват от ищците по делата, за да постигнат целите си да заглушат критичните журналистически гласове?
- С какви решения излиза съдът по стратегически дела и на какво основание?
- успяват ли SLAPP делата в България да постигнат стратегическите си цели?
- Какви мерки има на разположение гражданското общество и независимите медии, за да противодействат на стратегическите дела за сплашване?

В представянето на доклада ще се включат авторите Лора Георгиева и София Желева, както и Бойко Станкушев, директор на АКФ, Ирина Недева, Председател на Асоциацията на Европейските журналисти, Илия Вълков, АЕЖ, автор на годишното изследване на АЕЖ за свободата на словото за 2022, „Медии под обстрел“, и адв. Александър Кашъмов.

В дискусията ще се включат и представители на медии, граждански организации и журналисти.

Докладът е изготвен по проект, изпълняван в партньорство между Асоциация на европейските журналисти в България и Фондация „Антикорупционен фонд“ с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Фейсбук съитието може да следите тук.