"Ако продължа да го бавя (мандата - б.р.), ще кажат, че съм диктатор. Аз се засмях и казах - нали аз бях? Ако диктаторите в света са като мене и тебе - ние сме страхотни. Дай Боже на всеки такива".

Такъв разговор се е провел между президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. За него разказа самият Борисов на излизане от консултациите, относно предстоящото връчване на мандатите за съставяне на правителство.

В началото на консултациите от ГЕРБ заявиха, че важните закони, свързани с еврозоната, Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост, могат да бъдат приети в парламента до края на май - началото на юни.

Президентът попита колко време ще е нужно за преговори за правителство, за приемане на бюджет и за приемане на въпросните закони.

"Явно с тази изборна победа българските избиратели възлагат на вас огромна отговорност. Първата политическа сила носи отговорност за съставяне на правителство, бързо, с възможно най-широка парламентарна подкрепа.

Много български граждани гласуваха за вас заради вашия опит. Колко време е необходимо за водене на преговори? Ако това не стане, имате ли резервен план? Трябва да говорите с вашите доскоро отявлени антагонисти. Как смятате да приоритизирате законите?", зададе поредица от въпроси Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори:

"Българският народ каза, че нито една партия сама не може да се справи. Всеки лидер, който не отчита този факт, не може да отговори на нито един от вашите въпроси. Хората казаха - без ГЕРБ не може. Много търпение прилагаме.

Грехота е от това, което виждаме - изключително единомислие, което депутатите имат, да бъде проиграно само защото ще изгубим някой друг избирател. Ако България е над всичко, има шанс да направим нещо стабилно".

На излизане от президентството Борисов повтори за пореден път, че в момента най-доброто за България е коалиция между двете най-големи парламентарно представени сили. Отново каза, че има и други варианти за съставяне на правителство, но те са по-нетрайни, по-нестабилни, по-кратковременни.

Той отказа да назове тези варианти, докато не се изчерпат всички възможности за сътрудничество с "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

"Предизборното говорене свърши. Сега, на когото му е мила държавата, трябва да направи компромиси. Това е изводът от разговора с президента, който прекрасно разбира, че Шенген, еврозоната и ПВУ няма как да станат без редовно правителство и сме изправени пред въпроса кой закон да е първи.

Затова има още няколко дни. Призовавам за здрав разум", каза още Борисов.

Той обяви, че през изминалите дни е разговарял с Кирил Петков и Асен Василев, но "не сме се разбрали за нищо, както те казват - step by step (стъпка по стъпка- бел. ред.)".

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че той няма да е кандидатът на партията за премиер след получаването на първия мандат. В партията имали два варианта за предложение за министър-председател - експертен и политически.

"Омразата в Народното събрание, която шества към момента, няма да доведе до никъде. Затова призовавам към още търпение и внимание. Без да се направи бюджет, а вече Нинова внесе проектобюджет и отварянето на бюджета е много голям риск за държавата. Тази грешка, която направихме миналата година, не трябва да се прави тази година. Но ако се направи и тази, ще има много много тежки последствия юни месец", каза още Борисов.

Той заяви, че "трябва да умееш да простиш в името на нещо по-велико. Омразата е най-лесното". И допълни, че не се притеснява от това, което прави, дори ГЕРБ да падне до 5%, защото след това пак ще се вдигне до 25%. Докато от "Продължаваме промяната - Демократична България" се притеснявали от това какво ще кажат избирателите им.