Хартум е разтърсен от сражения, които тласкат Судан към ръба на гражданска война, изправят редовната армия срещу улични бойци, верни на един бивш военачалник.

Ръководителят на армията генерал Абдел Фатах Бурхан контролира военновъздушните сили и разполага с тежко въоръжение, но войниците му се сблъскват с паравоенни части, оглавявани от богатия бивш военен лидер генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети.

Силите за бърза подкрепа (СБП) на Хемети, които според анализатори вероятно разполагат със 100 000 или повече паравоенни, вече се доказаха като ловки съперници. Техните бази в столицата бяха атакувани, но бойците се евакуираха и разпръснаха в жилищни райони, в които тежкото въоръжение и конвенционалните военни тактики губят всяко предимство. 

Трудно поддържания съюз между двамата лидери се разпадна и те започнаха смъртоносна битка за власт, която може да доведе до продължителен конфликт и до по-голяма нестабилност, унищожаваща перспективите за мир и икономическо съживяване на Судан след десетилетия на автокрация, военно управление и международна изолация. 

Боевете, които избухнаха в събота, вече са отнели живота на най-малко 270 души, а ранените са над 2600. Десетки болници бяха принудени да затворят, жителите се трябваше да се скрият по домовете си, където запасите им привършват. 

Четиридесет и осем годишният Хемети, който навремето е отпаднал от училище, е започнал кариерата си като търговец на камили в Дарфур. Според бившия му помощник Мохамед Саад той за първи път хванал оръжие, след като керванът му е бил нападнат от мъже, които убили около 60 негови роднини и задигнали добитъка му.

Хемети е усъвършенствал бойните си умения, когато негови симпатизанти и други нередовни войници се съюзяват с правителството, за да му помогнат да потуши въстание, избухнало през 2003 г. в Дарфур. Бойците му стават известни като Джанджауид - термин, който произлиза от арабския израз "дяволи на кон" и отразява страховитата им репутация.

Тогава Международният наказателен съд (МНС) обвини президента Омар ал Башир в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на кампанията за потушаване на въстанието.

Правителството на Башир отхвърли твърденията за зверства и заяви, че по време на конфликта са били атакувани само бунтовници. Боевете се проточиха с години и доведоха до смъртта на близо 300 000 души. Повече от 2 000 000 бяха разселени. 

Изоставяне на благодетеля       

По време на кървавата баня Хемети привлече вниманието на генерал Башир, който дойде на власт през 1989 г. с преврат. Милициите на Хемети, които се трансформираха в СБП, станаха правоприлагащ орган на правителството. Освен това Башир даде на семейството си и на приближените си свободата да продават суданско злато, което му помогна да натрупа цяло състояние. 

По-късно той се обърна срещу благодетеля си, след като през 2019 г. Башир беше отстранен. В резултат на това Хемети си осигури поста на заместник-държавен глава – позиция, която на практика се отчита пред Бурхан. Освен това той се превърна в политик, който произнася речи, провежда срещи със западни дипломати и печели подкрепа зад граница.

СБП, също както и суданската армия, разположи свои части в Йемен, където държавите от Залива години наред водеха прокси война срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

"Хемети планираше да стане човек номер едно в Судан. Амбициите му бяха безгранични", разказа един опозиционер, пожелал да остане анонимен поради страх от отмъщение. 

 СБП може и да са лишени от типичната военна дисциплина, но в редиците им влизат опитни бойци, разполагащи с автомати "Калашников" и с гранатомети. Тяхна запазена марка са пикапите с монтирани картечници, които осигуряват на СБП изключителна подвижност.

СБП възстановиха и бруталната си репутация. Протестиращи ги обвиниха в кървавия метеж от 2019 г. срещу лагер на демонстранти, който беше разположен пред министерството на отбраната след отстраняването на Башир. Тогава бяха убити повече от 100 души. 

Хемети отрече да има нещо общо с това.  

Съперникът му Бурхан обаче е съвсем различна фигура. Той е професионален военен с 41-годишен стаж, натрупан основно при управлението на Башир, който превърна Судан в страна - международен парий, включена в списъка за тероризъм на САЩ. По това време суданската икономика беше съсипана от санкции. 

Шейсет и три годишният Бурхан вече се е доказал като умел политически играч, издигнал се по време на управлението на Башир и успял да го отстрани. Бурхан казва, че е сред военните, които са наредили на Башир да се оттегли. 

Съюзниците на Башир, които застават зад Бурхан

Оттогава насам Бурхан фактически стана лидер на Судан и сключи сделка за подялба на властта с представители на гражданите, която трябваше да проправи път към тригодишен преход към демокрация.

"Сега страната е изправена пред истинска заплаха, която помрачава мечтите на младите и надеждите на нацията", заяви Бурхан, след като завзе властта, обещавайки да произведе избори през юли 2023 г. и след това да отстъпи място на избрано гражданско правителство. 

Но опонентите му, които излязоха по улиците, казват, че той твърдо поставя военните начело на държавата. Демонстрантите срещу заграбването на властта от армията срещнаха ожесточен отпор от страна на силите за сигурност на Бурхан.

Както той, така и Хемети се издигнаха по време на управлението на Башир. Ислямистите, които в продължение на три десетилетия бяха опора на властта му, обаче вероятно искат Хемети да бъде победен от редовната армия на Бурхан и съюзниците им от суданските въоръжени сили да се завърнат в правителството. 

Продемократичните групи казаха, че лоялистите от епохата на Башир, понякога наричани "остатъци" от стария ред, биха могли да се опитат да се върнат чрез борбата на редовната армия  със СБП.

"Остатъците планират и усърдно работят за това отново да поемат контрол върху страната, дори и това да означава да я раздробят", се казва в изявление на една от протестиращите формации, в която влизат продемократичните "Сили на свободата", коалицията "Промяна" и квартални комитети за съпротива.  

Засега в Хартум се водят ожесточени боеве за контрол върху стратегически обекти като летището, щаба на армията и държавната телевизия. И никой от лидерите не отстъпва. 

Бурхан разпореди разпускането на паравоенните СБП и ги обяви за бунтовническа групировка. 

Редовната армия иска да присъедини СБП към състава си да ги постави под свой контрол, заявиха два източника от въоръжените сили на Судан.

Хемети, който определи Бурхан като "престъпник", заяви пред телевизия "Ал Джазира":

"Знаем къде се криеш и ще те предадем на правосъдието или просто ще умреш като куче". 

БТА