Нийл Армстронг се върти в гроба - 54 години след мисията на "Аполо 11" САЩ вече не са господари на Космоса. 

Русия официално обяви, че си е възстановила титлата на "космическа нация номер едно". Не че някога е изпращала човек на Луната, нито пък е изследвала с роувър повърхността на Марс, както американците. 

Не е и като да поддържа впечатляваща флотилия от ракети или телескопи, които да достигат до непознати кътчета на Вселената. 

Не. В Русия излъчиха филм, брандиран като първия, заснет в Космоса. Продукцията носи името "Предизвикателство". В нея се разказва за хирург, изпратен на Международната космическа станция (МКС), за да оперира ранен космонавт. За целта през октомври 2021 г. в орбита бяха качени актрисата Юлия Пересилд и режисьорът Клим Шипенко и космонавтът Антон Шкарплеров. 

Руснаците действително бяха в съревнование с американците. Още през 2020 г. Том Круз обяви, че ще участва в главната роля на филм, който ще бъде заснет в Космоса със съдействието на НАСА и Space X. Три години по-късно - йок. Е, може би причината за забавянето е фактът, че през тези три години Круз засне два филма от поредицата "Мисията Невъзможна" и хита на 2022 г. - "Топ гън: Маверик" и просто не е имал дупка в графика да се заеме с космическия проект по-рано. Но кой ти гледа такива детайли.

"Отново сме първи"

"Отново сме първи".

Това обяви руският диктатор Владимир Путин в реч на 12 април - Деня на космонавтиката. 

"Всичко замислено ще се случи, ще дадем достоен отговор на всички предизвикателства. Санкциите бяха тотални. Въпреки това Съветският съюз беше първият, който изстреля сателит, първия космонавт, първото ни излизане в открития Космос – направихме всичко в условията на пълна технологична самоизолация".

Путин е прав - СССР бе първи във всичките изброени успехи. С изключение на един.

Истинската господарка на Космоса

Първият филм, заснет в Космоса, не е руски. През май 2013 г. космонавтът Крис Хадфийлд участва във видео, на което изпълни кавър версия на Space Oddity - легендарното парче на Дейвид Боуи.

Ето дефиниция на думата "филм" според речника на "Кеймбридж" - "поредица от движещи се картини, обикновено показвани в кино или по телевизията и често разказващи история".

Произведението в изпълнение на Хадфийлд е заснето на видео ("поредица от движещи се картини"). Качено е из социалните мрежи, излъчвано е и по музикални телевизионни канали ("обикновено показвани в кино или по телевизията"). В текста се разказва за космонавт, който лети в открития Космос. В сондатата му е възникнала повреда и той не може да се свърже със Земята. Боуи разкрива по-късно, че песента е метафора за отчуждението на индивида ("често разказващи история").

Впрочем, студиото "Филипс Рекърдс" започва да разпространява оригинала на "Space Oddity" по-рано от първоначално предвидената за целта дата на 11 юли 1969 г. Причината - да спечели от вълнението покрай кацането на Луната. "Първата крачка" на Нийл Армстронг е регистрирана на 21 юли 1969 г.

Затова Русия не е господарка на Космоса. Но пък и американците не са достойни за титлата.

Крис Хадфийлд е канадски гражданин. Така вече близо 10 години сме под космическата хегемония на Канада. Без дори да го осъзнаваме.