В интервю, публикувано в полския "Газета Виборча", политологът Иван Кръстев заявява, че начинът, по който европейците са реагирали на войната в Украйна, е положителна изненада за него и казва: „Европейските държавни и правителствени ръководители изведнъж извършиха нещо, което никой не беше очаквал от тях – противопоставиха се на Русия. Те отрязаха достъпа до руските суровини, а избирателите дори ги подкрепиха. Нещо повече: подкрепата за Украйна не само не намалява, а се увеличава. И днес повече европейци вярват, че победата на Украйна е по-важна от бързия край на войната".

Увеличи се доверието към Европа

Според Кръстев европейското единство е увеличило доверието към Европа като цяло. Той казва: „Днес гледат на ЕС като на по-голяма сила, отколкото преди войната“. В обширното интервю за полското издание Кръстев заявява, че е трудно да се предвиди какъв точно ще е изходът от войната и казва:

„Според мен една украинска победа би имала две измерения: едно териториално и едно, което е свързано със сигурността. Украинската победа ще означава, че украинците за първи път сами ще определят съдбата си и икономическото си развитие – за първи път отделно от Русия, за добро или за лошо“.

Във връзка с очакваната през пролетта или лятото украинска офанзива (в рамките на която украинците ще се опитат да постигнат победа, за да принудят Русия да преговаря), Иван Кръстев заявява, че не би бил изненадан, ако се стигне до драматична ескалация, „тъй като днес и двете страни смятат, че са подобрили позициите си. А най-важното при определянето на границите ще е това, което се е случило на бойното поле“, казва Кръстев.

Консенсусът за разрив с Русия е много широк

В интервюто, дадено за „Газета Виборча“ и препечатано от „Ди Велт“, политологът изтъква, че след една година война Путин вероятно е успял да убеди някои от своите сънародници в това, че Русия е била нападнатата страна, но не и останалите европейци.

„Дори тези, които не изпращат оръжие, не вярват, че Русия е жертва. Затова европейският консенсус за разрив в отношенията с Москва е много широк.“

Иван Кръстев е предпазлив в прогнозите си за бъдещия световен ред след края на войната и казва, че със сигурност няма да има никакво завръщане към старите отношения. Новият ред, според него, не трябва да е непременно по-лош или по-добър, но просто ще е различен. „В Европа обаче, Русия е ликвидирана за поколения напред. Анкетите сочат, че дори в страни, които са приятелски настроени към Русия, както и в традиционните антиамерикански кръгове никой вече не вярва, че Москва има какво да предложи. Онази Русия, която мнозина смятаха за алтернатива на Запада, вече я няма“, казва Кръстев.

Поляризация или фрагментация на света?

Според политолога не Путин е разрушил установения ред след края на Студената война – Кръстев твърди, че той се е бил изчерпал още по-рано: „Путин само устрои погребението на този ред. А от това Русия по-скоро ще загуби“, посочва Кръстев, който обаче смята, че са възможни и други сценарии – в зависимост от това дали Китай няма да застане зад Русия, което би довело до много голяма глобална поляризация. Но може и вместо до поляризация, да се стигне до фрагментация на света.

„Всички възможности са открити, а кои от тях ще се наложат, зависи от много неща, включително от такива, които са извън нашия контрол“, казва политологът.

"Дойче веле"