Жените от държави извън Европейския съюз, изложени на риск от престъпления на честта, принудителен брак или домашно насилие в страните си, могат да получат право на бежански статут, заяви днес високопоставен съветник в Съда на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Генералният адвокат на Съда на ЕС направи тези забележки по дело, заведено от съд в България, който не е сигурен дали да предостави бежански статут на разведена кюрдка, която твърди, че ще бъде изложена на риск от насилие, ако бъде върната в родната си страна - Турция.

Жената е била принудена да сключи брак и след многобройни случаи на домашно насилие и заплахи от страна на съпруга й и други членове на семейството, тя бяга от дома си и в крайна сметка отива в България, страна членка на ЕС, се казва в изявлението на Съда на ЕС.

Международна закрила като бежанец може да бъде предоставена на лица, които са изложени на риск от насилие, защото са членове на "определена социална група", и жените, които поради техния пол могат да бъдат разглеждани като такава група съгласно правото на ЕС, посочва генералният адвокат по делото Жан Ришар дьо ла Тур.

Следователно българските власти трябва внимателно да преценят дали съществува пряка връзка между рисковете, пред които е изправена жената в Турция и нейния пол, добави генералният адвокат.

Подобни становища не са задължителни, но Съдът на ЕС обикновено се съобразява с тях, когато се произнася с окончателно решение няколко седмици по-късно, пише БТА.