Украинският президент Володимир Зеленски определи като популисти лидерите, които казват, че са неутрални по отношение на войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Зеленски направи това си изявление на среща с мексикански депутати посредством видеоконферентна връзка, като се предполага, че има предвид лидери като бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, отбелязва Асошиейтед прес.

Бразилският лидер отказва да доставя оръжия на Украйна, обвинява и двете страни за конфликта и предлага страни като Бразилия и Китай да посредничат в името на мира.

"Има някои лидери, които не са идвали в Украйна нито веднъж, които не са виждали какво донесе бруталната руска агресия и които не разбират защо е важно да защитаваме живота на хората. Те се стремят към някакъв вид популизъм, като казва неща от сорта на това, че Украйна не била готова за мир", изтъкна Зеленски.

Зеленски разкритикува и "компаниите и големите мултинационални фирми, които искат да изкарват милиони от търговията си с Русия".

"За съжаление, светът е пълен с лицемерие", каза украинският лидер.