Управлението на експертно правителство, подкрепено от ГЕРБ и ПП-ДБ, може да се окаже попътен вятър в платната на останалите партии в 49-ия парламент. Разбира се, все още не е сигурно дали такъв кабинет изобщо ще види бял свят, нито пък ако се случи, каква точно ще е формулата.

Това, което изглежда достатъчно ясно, е, първо - че коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ няма да има, дори те да успеят да поднесат на избирателите дългоочакваното редовно правителство.

Второ - най-големият шанс за такова управление е с втория мандат.

Трето - по-скоро ще се заложи на експертен формат.

"Приключиха с изчегъртването, започна шпакловката"

"Възраждане" - третата политическа сила, е в ситуация, в която само може да спечели. От една страна, отговорността за поредния провален парламент няма как да падне върху тях, защото едва ли ще получат мандат за правителство. От друга, Костадинов и колегите му са и ще бъдат контра на евроатлантическо мнозинство. В сърцевината на "Възраждане" е противопоставянето на членството на България в НАТО и ЕС. Категоричната подкрепа на едно редовно управление за Украйна допълнително ще ожесточи избирателите на Костадинов. И не само тях - "Възраждане" може да добави още гласове, лансирайки тезата за "великата безпринципност", събрала новите управляващи от ГЕРБ и ПП-ДБ. БСП, ДПС и ИТН вече заговориха за това.

"Как имат очи тези, които арестуваха Борисов, сега да сключват джентълменски споразумения с него?"

Това е главният въпрос на българската политика днес. И той не е никак лишен от основание.

"Възраждане", БСП, ДПС и ИТН могат да кажат и: "Оставете коалициите. Самият факт, че борците срещу модела ГЕРБ и баш гербаджиите днес сядат на една маса, е показателен. За какво са се наредили около трапезата, освен за да консумират власт? Приключиха с изчегъртването, започна шпакловката".

Как звездата на Нинова може да изгрее отново

Някои смятат, че Корнелия Нинова е изнервена и дори посърнала заради очертаващия се провал на собствените ѝ планове и за политически флирт с ГЕРБ. Вместо да блести в Министерския съвет, казват те, Нинова ще трябва да бъде в опозиция в парламента, а това ще даде коз и в ръцете на противниците ѝ на "Позитано".

Тези разсъждения обаче са прибързани. Осмивайки "джентълмените", Нинова произнесе може би най-силната си политическа реч. Залагайки на тезата за безпринципността и опортюнизма на опонентите, тя може да консолидира партията си и ако не друго, поне да спре електоралния срив на БСП.

За всички, но особено за Нинова, а и за БСП изобщо, е важно дали президентът ще подпомогне раждането на новата власт или ще я посече в зародиш. Ако даде "назаем" министри на "джентълмените" - каквато оферта вече получи от Борисов, Радев ще бъде включен от противниците си в един пакет с ГЕРБ и ПП-ДБ, с които иначе се гледат свирепо и държат на мушка. Този лупинг може да се окаже смъртоносен за авиатора, ала би бил изключително добре дошъл за политици като г-жа Нинова.

Борисов каза в четвъртък, че не изключва и други варианти за управление - освен с ПП-ДБ. Не е изключено ГЕРБ да се заиграе и с останалите четири формации. Звездата на г-жа Нинова може да изгрее и на този небосклон.

В търсене на лихви

ДПС ще се понатъжи, ако експертно правителство на "джентълмените" ги остави извън от властта. Изключването им от играта обаче може да допринесе за излизането от политическата изолация.

"Тези, които твърдяха, че имало модел ГЕРБ-ДПС и се бореха с вятърни мелници, накрая се взеха с Борисов", би могъл да каже Карадайъ.

Стратегията на ИТН е сходна: те ще замерят с чалга файтона на "безпринципните джентълмени". Слави и колегите му отдавна се изявяват в тази тоналност и ще се стремят да олихвят електорално неприязънта си към ПП, ДБ и ГЕРБ. Подкрепата им за г-н Желязков за председател на НС показа обаче, че си запазват и опциите за двойна игра - най-малкото, за да не ги обвинят отново, че действат винаги деструктивно.

Опасността за политическата система произтича не толкова от негативната оценка на избирателите на "Възраждане", БСП, ДПС и ИТН спрямо имиджа и гарнитурата на новата власт, колкото от алергичната реакция спрямо нея на негласуващите и тези, чийто вот е "не подкрепям никого". Ако негодуванието срещу "джентълмените" пусне корен и се разпространи, кризата на легитимността на парламента ще се задълбочи.

Дойче веле