Състав на Софийския градски съд, председателстван от Стефан Милев, постанови 16 години затвор при първоначален строг режим за Георги Семерджиев. Младият мъж (роден 1986 г.) под въздействие на наркотици, с фалшива книжка, фалшиви номера, месец след като е избягал от полицейска проверка отново дрогиран, уби две момичета срещу хотел "Хемус"  на 5 юли м.г.

Съдията се възползва от законовото си право и завишава присъдата с още 4 години - заради това, че представлява изключитено тежък случай.

Единият съдебен заседател подписва постановената присъда с особено мнение - той е искал максимума от 20 г., който да се завиши с 1/2 - каквато възможност законът предвижда.

Съдът призна неуспелия бивш футболист за виновен и по-всичките "по-дребни" деяния, за които беше подсъдим - и му даде:

  • 2 г. и 6 месеца, затова че е карал дрогиран с амфетамин и метамфетамин на 10 юни в Студентски град;
  • 5 години затвор, затова че е ползвал фалшива шофьорска книжка (неистински официален документ);
  • 11 месеца, затова че при катастрофата на 5 юли е карал с фалшиви регистрационни табели;
  • 3 години затвор, затова че дори и към моменат на ПТП-то е имал у себе си наркотично вещество - 0,65 мг метамфетамин.

Присъдата може да бъде обжалвана пред САС.

По-рано през деня

Прокуратурата поиска днес затвор в размер на 15 години, плюс завишаване с 1/2 от този срок за Георги Семерджиев.

Освен това обвинителят Чавдар Железчев предложи Семерджиев да бъде признат за виновен и да получи още 4 присъди за по-дребните му деяния - 2 г.  и глоба., 4 г., 1 г. плюс глоба, и още една година.

Днес минаха финалните пледоарии  в Софийския градски съд.

Георги Семерджиев имаше 5 обвинения, като най-тежкото е за ПТП-то, при което уби две млади жени. Другите са - две свързани с 10 юни, когато управлява под въздействие на наркотици, и ползва фалшива книжка (но тогава полицията го "изтървала") и за самия 5 юли - когато държи наркотици в колата и кара с фалшиви германски регистрационни табели.

Около 23:03 ч. огромното Ауди се удря със 166 км в такси, което слиза откъм кръстовището "Кръста" и прави в момета позволен ляв завой към бул. "Арсеналски". Отхвърля таксито на 94 м, а експертизи доказват, че дори ако бившият футболист беше опитал да спре (а той не е!), спирачният му път би бил 198 м.

При последвалото си движение, въртейки се обратно на часовниковата стрелка неуправляам, джипът удря Хариет Стефанович  (22 г.) със 151 км/ч. Момичето за нещастие преди удара се е намирало на платното за движение и точно се е качило на тротоара. Било е притинснато смъртоносно към решетъчните прегради и стената на зида на близкия подлез. Днес адвокатът на Хариет поиска дори по-висока присъда - 20 години.

При продължилото движение обаче колата се удря с дясна джанта в тротоара, разрушава металната мантинела, достига металната конструкция на асансьорната шахта и я удря. В този момент се е движела с около 148 км ч.

Затова и се разкъсва на две части. Задната част продължила и се спряла чак на 63 м от мястото на първия сблъсък.

За нещастие, докто се носи, предната част, разрушавайки предпазната решетка на тротоара, продължила движението си напред и надясно. Така връхлита със скорост около 60 км/ч върху движещата се по тротоара Христина Дилева (26). Днес адвокатът на второто момиче настоя за присъда "ориентирана към горната граница - 20 години". Той изтъкна, че концентрацията на дрога предполага, че водачът е "могъл да разбира свойствата и значението им и да ръководи постъпките си".

Бърза помощ е установила, че пешеходките са починали веднага след произшествието. Ексепртизите заключават, че и двете не са имали никакво време да се преместят на безопасно разстояние и евентуално - да избегнат ПТП-то

Семерджиев не е направил ни най-малък опит да помогне на жертвите. Напротив - той бяга на 17-ата секунда през дясната врата. Както вече е споменавано - той зарязва телефона, ключовете от къщи, наркотиците си (0,65 мг метамфетамин) и дясната си маратонка в колата. Бяга, отива при автомивката, която стопанисва - в подземния паркинг на хотел "Маринела", и съвсем адекватно иска от един от двамата си работници да си изкара колата. Момчето обаче казва, че няма карта за изход от паркинга отвън, а Семерджиев го вика, за да отидат до тях и да вземат карта.

Вече пред квартирата си, звъни от джиесема на въпросния работник на полицайката Симона Русева. Казва ѝ че е "станало нещо" и има нужда от стълба. Когато тя я донася, успешно си влиза през прозореца у тях - около 23,45 ч. И си ляга.

Изключително "интелигентно", стълбата остава вън.

Във въпросната квартира Семерджиев е открит около 13,30 ч. на другия ден - 6 юли, като дрехите му, които са изцапани от ужасната трагедия и лявата маратонка, са си у тях.

Той е имал съвсем леки охлузвания и плитки прорезни рани. Причинили са му "болка и страдание".

Към момента на трагедията - вечерта на 5 юли, Семерджиев е имал 47 акта. Осъждан е за наркотици, за хулиганство и 3 пъти за деяния, свързани с шофиране.

Семерджиев: Не съм карал аз

В последната си дума подсъдимият млад мъж каза буквално:

„Моля съда... Не съм управлявал аз колата... Да ме оправдае.“

Както и Клуб Z писа, досега той първо твърдеше, че е бил отвлечен и че не помни нищо, а после - че е бил в момента с момичета, с които се запознал в платформата Инстаграм, и едното от тях карало.

Въпреки твърденията му обаче, нито адвокатът, нито самият подсъдим до днес представиха или назоваха някое от тези момичета.

Адвокатът му Момчил Христов изгради цялата си защитна теза именно върху това - че безспорно Семерджиев е бил на мястото. Той не оспорва наличието на кръв от жертвите по дрехите му и т.н.

Не оспорва дори наличието на наркотици в кръвта му - макар и тестван десетки часове след ПТП-то и макар и чрез дадена замразена кръв за проба (нещо, което безспорно нарушава наредбата, б.р.). Адвокатът сам определи метода, чрез който е отговорено положително - че има метамфетамин, като много по-модерен и прецизен. Семерджиев обаче не помнел нито как са се озовали тези наркотици в кръвта му, а при положение, че не е бил водач - Законът за движение задължава само шофьора да не употребява наркотици - ако си пасажер или друг участник в ПТП-то, нямаш такъв ангажимент.

"Молим и желаем уважаемият съд да оправдае изцяло подсъдимия – липсват конкретни доказателства за авторството на деянието", заключи адвокат Христов.

Той не призна клиента си за виновен по нито едно и от останалите 4 "по-малки" обвинения.

Виновен бил и общественият интерес към случката.

"Нито този подсъдим, нито който и да било друг не може да бъда съден, защото общественият интерес е изключително завишен", смята защитникът.

Правистът направи интересното съждение, че имало дела "с много повече жертви", които не се радвали на такъв медиен интерес.

Сред другото, което каза в пледоарията си, един от забележителните пунктове бе, че първата убита - Хариет, е била върху пътното платно, а после "има движение назад и стъпване с единия крак върху бордюра, това също така е обективен факт".

"Към момента на навлизане... с оглед на скоростта... макар и в малка степен – има съпричиняване, след като лицето се е намирало на пътното платно", обяви адвокатът.

Просто казано - че момичето и само си е виновно.

Родителите на Христина дори не дойдоха днес - само изпратха свой адвокат.

В залата бе майката на Хариет.