Новият индийски подвариант на COVID, известен и като Arcturus, е вече и в България.

Това каза в петък проф. Тодор Кантарджиев пред "Нова нюз".

Това е щам, който тръгва от Индия, казва XB 1.16. Причинява конюнктивит, особено при децата. Доказан е в област Смолян, обясни Кантарджиев. Справката на страницата на Националния център по заразни и паразитни болести на последно секвенираните проби показва, че става дума за един случай.

Според професорът този подвариант минава леко, но е силно заразен и лесно цялото семейство може да се разболее.

"Характеризира се с възпаление на очите. Минава на четвъртия ден. Ваксините сега не предпазват от заразяване, а правят протичането по-леко. Обсъжда се хора с хронични заболявания и над 65 г. да си направят пореден бустер за подсилване на имунитета", подчерта той.

Регистрираният през последната седмица известен ръст на случаите на коронавирусна инфекция Кантарджиев обясни от една страна със събиранията по време на Великденските празници, от друга с по-високата заразност на новите версии на COVID.

Според него коронавирусът ще намалее много рязко следващия месец със затопляне на времето.

"Хора с имунидефицити е добре да обсъдят дали и кога да си направят следващо убождане", каза още той.

Към момента има около три пъти повече случаи на варицела в сравнение с периода преди пандемията, но този ръст не е неочакван.

Случаите на скарлатина рязко са намалели през последните три седмици, отчете още Кантарджиев.

Новият подвариант на Омикрон, XBB. 1.16, е определен като „вариант под наблюдение“ от Световната здравна организация. Той е широко разпространен в Индия, където предизвика нарастване на инфекциите и върна задължителното носене на маски в някои части на страната. Изолиран е вече в 29 страни. Открит е за първи път в проба от януари.

В САЩ 7,2% от коронавирусните инфекции за предходната седмица са от него, посочват от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.