86% от боклука по бреговете на остров Кипър е пластмаса, предаде БНР.

Това установил безпрецедентен съвместен изследователски проект на кипърски гърци и кипърски турци, осъществен с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Тревожните данни за високата степен на замърсяване на крайбрежната ивица бяха съобщени в навечерието на отбелязвания днес международен Ден на Земята.

На всеки 5 кв. метра по плажовете на острова лежи пластмасово изделие - бутилка, капачки, чаша или плик от магазина, отчитат изследователите средната гъстота на боклука.

Почти 43 000 данни за замърсяването в 20 крайбрежни участъци са събрани от началото на проекта през 2020 г. досега.

Това е първото проучване за отпадъците по бреговете, което обхваща целия Кипър, северната и южната му част, съобщи д-р Ксения Лоизиду, президент на Центъра за проучвания и изследвания АКТИ. Негов партньор в проекта е неправителствената Асоциация на оградения град Фамагуста (MASDER) в северната част на страната.

Изследването е и първото, при което систематично се регистрират данни за морските отпадъци в Източното Средиземноморие.

Също за първи път резултатите от извършеното наблюдение на целия остров са включени като официални данни за Кипър в европейската мрежа за морско наблюдение (EMODNET).

Проектът продължава и ще позволи по-добро разбиране и решения на проблема с пластмасовото замърсяване в района, каза още Ксения Лоизиду.