Най-малко пет руски ракети са ударили тази нощ източния град Харков и околните райони, като са нанесени щети на цивилни сгради, съобщиха местните власти, предава БНР. Украинският президент Володимир Зеленски призова да бъдат премахнати възможностите за заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов написа в "Телеграм“, че една от ракетите е поразила село Котляри, разположено южно от Харков, а друга е предизвикала голям пожар в града. Русия от месеци изстрелва ракети и използва дронове срещу най-различни цели в Украйна в опит да разруши жизненоважна инфраструктура.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че, ако искаме прекратяването на руската агресия в Украйна, една от ключовите задачи е да бъдат премахнати възможностите за заобикаляне на санкциите. Думите му идват в деня, в който санкционният списък беше разширен с 322 фирми от руската отбранителна промишленост, както и физически и юридически лица, които помагат за избягване на ограниченията.

Във вечерното си видео обръщение Зеленски каза:

"Всяка руска схема, която дава възможност за заобикаляне на санкциите, удължава тази война и дава възможности за агресора. Затова колкото по-строг е санкционният режим срещу Русия, колкото повече са ограниченията срещу терористичната държава и всички свързани лица, срещу цялата руска военна икономика, толкова по-бързо ще приключи агресията. И аз благодаря на всички по света, които разбират това".

Междувременно испанският министър на отбраната Маргарита Роблес съобщи, че шестте танка "Леопард", обещани от Испания на Украйна, вече пътуват и ще достигнат местоназначението си в близките дни. "Други четири танка "Леопард" в момента се ремонтират и щом бъдат готови, също ще заминат за Украйна", допълни тя.

Мадрид обяви изпращането на тези танкове като част от помощта на европейските държави за Киев, за да се справи с руската офанзива.