„България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна. Споделяме позицията, че агресията и престъпленията на Русия трябва да бъдат осъдени с цялата тежест на международното право и всички военни престъпления трябва да бъдат разследвани“.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук. Двамата разговаряха в рамките на Конференцията на председателите на парламенти на държавите членки на Европейския съюз в Прага.

Желязков е уверил колегата си, че страната ни ще продължи да подкрепя Украйна категорично, с всички инструменти, с които разполага, защото войната на Москва срещу Киев значително подкопава архитектурата на сигурността на Европа като цяло и сигурността на Черноморските страни в частност.

Председателят на Народното събрание посочи, че отговорът на ЕС на агресията на Русия досега е бил твърд и единен, въпреки че е изисквал много жертви, а бремето е поето от европейските граждани. И все пак, ние сме изправени пред по-голямата отговорност да запазим международния ред, основан на правила, които гарантират нашата сигурност и стабилност, добави Желязков.

Руслан Стефанчук благодари за последователната позиция и подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Украйна. А като красноречиво доказателство за това посочи приетото от Народното събрание още миналата година решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна и решението на българския парламент, с което Гладоморът се обявява за геноцид. 

В рамките на същия форум Росен Желязков разговаря и с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Присъединяването към Шенген до края на годината е сред основните приоритети на България, страната ни високо оценява подкрепата на ЕП по тази тема, каза Желязков. В отговор Мецола го увери, че Европарламентът подкрепя безусловно членството на България в Шенген, защото страната ни е покрила всички критерии за членство.

„Присъединяването на България към Шенген ще допринесе за сигурността и единството в ЕС и ще е от полза на българските граждани и бизнес“, подчерта още Желязков.

Той припомни, че работим в тясно сътрудничество с Румъния и споделяме виждането, че двете страни трябва да се присъединят едновременно към Шенгенското пространство, тъй като следват една и съща процедура и критерии.

Страната ни разчитала на подкрепа от Европейската комисия и партньорите за укрепване на българо-турската граница. Смятаме, че сигурността на тази граница е от голямо значение за всички европейски страни и техните граждани, добави Желязков.