С обобщението, че продължават опитите за изчерпване на всички "нетрадиционни практики" само и само да се състави превителство от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" приключи днес лидерската среща между представителите на двете коалиции. И един такъв нетрадиционен метод се оказа направеното от съпредседателя на ПП Асен Василев предложение формациите да започнат работа по... управленска програма.

Лидерът на ГЕРБ, партията първи мандатоносител - Бойко Борисов, пък поиска от втория мандатоносител - обединението - да представи още на този етап своя проектосъстав на правителство. За да прецени ГЕРБ има ли лица, заради които не би го подкрепила, след като и днес от ПП-ДБ заявиха, че няма да гласуват със "за" за кабинет на спечелилата вота формация.

Би трябвало да намерим начин да съставим правителство - дали в първия, дали във втория мандат, каза лидерът на ГЕРБ Борисов в началото на лидерската среща, за която "домакините" дойдоха навреме, а "гостите" закъсняха с малко. Първоначално срещата бе обявена като закрита с последващо изявление, но в последствие представителите на медиите бяха оставени в залата. Продължи около час.

Изявлението на Борисов обаче се различава от изявления на други политици от ГЕРБ от последните дни, които заявиха, че ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория (въпреки че миналата седмица той сам зададе тон с изказване, че ако няма кабинет с първия мандат, това означава нови избори). 

"Благодаря, че приехте поканата. От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили в последните два избора най-добре. Би трябвало да намерим начин да съставим правителство - дали в първия, дали във втория мандат. Нови избори ще дадат същия резултат и същите преговори", каза днес Борисов.

Мандатът от избирателите

От името на обединението говориха само Василев, Кирил Петков и Николай Денков. Съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов и Христо Иванов не взеха думата. В отговор на Борисов Петков затвърди вече многократно изразяваната позиция - няма да има подкрепа за мандата на ГЕРБ или за кабинет с участие на ГЕРБ.

"По темата за политики ние сме винаги готови да говорим. Бюджетният дефицит от 3% е важна цел, без да се вдигат данъци и да се съкращава социална програма, това е възможна цел. Имаме ясен мандат от нашите политически формации и нашите избиратели, че ние първия мандат не можем да го подкрепим. Но сме готови да говорим по тези политики и да видим какво можем да постигнем, особено по темата за бюджета".

Борисов специално повдигна темата за очакванията на втората сила да бъде подкрепена във втория мандат, но не и да подкрепи първата в първия.

"Хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем да видим какво предлагате", поиска той.

И дойде също така очакван отговор - от Петков:

"Това, което ние осъзнаваме е, че вие все пак сте първата политическа сила и сме в рамките на вашия мандат. Ние уважаваме вашето първо право да направите своя избор. Вие имате избор да говорите и с другите политически сили..."

"Може ли да те прекъсна. Имаме решение на изпълн комисия - няма да водим други подобни разговори, докато не изчерпаме разговорите с вас", прекъсна го Борисов.

"Ако се стигне до втори мандат - вие не бихте ни дали празен чек. Въпросът е да се вижда какви са политиките, които тази изпълнителната власт ще изпълни. Хората са функция само на едно - дали могат да свършат работа. Ще изчакаме с пълното уважение вашите размисли за първия мандат. Ако искате да влезем в дискусия за втория мандат - винаги сме отворени да обсъдим. Каква е работата, която трябва да се свърши, това е истинската дискусия. Не е някакъв инат, че не подкрепяме първия мандат. Това беше ясно зададена политика от нашите органи на партиите и нашите избиратели. Ние също искаме правителство. Но не искаме да изземаме инициативата, първия мандат е при вас", каза още Петков.

А Асен Василев се намеси, отвръщайки също на Борисов:

"Очаквате едва ли не да ви предложим преди втория мандат съств на кабинет. Това не е традиционна практика. Трябва да го консултираме с органите. Това по някакъв начин ще ви помогне за първия мандат."

"Aз ви благодаря за помощта. Имах предвид, че това ще ни помогне да вземем решения и за двата мандата", отвърна Борисов и допълни, че е възможно във втория мандат да се предложат неприемливи за тях личности. Затова те искат да знаят от сега намеренията на втората сила.

Неустоимо предложение

И тогава дойде нестандартното предложение. От Василев. Базирано на вече сглобените общи работни групи с ГЕРБ:

"Може ли тогава да предложа да се изготви ясна управленска програма. И ако има съгласие по тази програма, вече ние трябва да започчнем да мислим в какъв състав да я реализираме, като разбира се остава условието, че това правителство ще бъде излъчено от ПП-ДБ".

От думите му се разбра, че и общата програма, и това дали да се предостави проектосъстав на кабинета с втория мандат на ГЕРБ, ще бъде предложено на гласуване в колективните органи на дясното обединение.

"Нестандартна ситуация, нестандартни предложения, нестандартни решения" - обобщи Борисов. - "Пет пъти на избори, хората ще са на почивка (през юли, август), каква избирателна активност ще има.... Затова някакво нестандартно решение трябва да се намери."

"Ние отдавна надскочихме границите на традициите", посочи и зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.

И изброи: предложението за ротация на председателя на парламента, да се обяви отрано неподкрепа за ГЕРБ от страна на ПП-ДБ, да се търси обаче подкрепа от първия за втория, като се прескочи първия. В този контекст днес Борисов отхвърли и още едно нетрадиционно предложение, дошло тези дни от редиците на ПП - ГЕРБ - да получи водещите роли в парламентарните комисии, като така контролира излъчения от обединението Министерски съвет.

"Така или иначе това му е функцията на Народното събрание. Освен това не сме си самодостатъчни, в парламента има още четири партии", заяви той.

Днес станахме свидетели на още едно интересно "ухажване" (за втори път).

"Особено с Асен Василев може да се работи, защото той усеща какво са срешили и как може да се поправи" - посочи Борисов по адрес на бившия министър на финансите, когото иначе винеше, че е "счупил държавата".