Първата кукла Барби със синдрома на Даун вече излиза на пазара. От компанията "Мател" обясняват, че искат да създадат играчки, с които да се асоциират повече и различни деца. Партнирали са си с Националното общество за синдрома на Даун в САЩ, консултирали са се със специалисти, за да създадат куклата.

Тази стъпка беше приветствана от организациите, ангажирани с темата.

Ели Голдщайн, британски модел, която е с Даун и която се появи в кампанията, за да представи новата Барби, коментира, че е много щастлива, че се появява такава кукла.

"Разнообразието е важно за мен. Хората трябва да виждат повече хора като мен навън в света, да не бъдем скрити", добави тя, цитирана от "Гардиън".

Новата кукла е част от линията Barbie Fashionistas, пусната на пазара през 2022 г. В тази серия влизат още Барби в инвалидна количка, с протеза на крака, както и мъжки кукли, които са по-малко мускулести.

"Мател" предлага все повече различни варианти на легендарната кукла, доста по-правдоподобни и отразяващи разнообразието в света. През 2017 г. се появи Барби с хиджаб, вдъхновена от личността на Ибтихадж Мухамад, фехтовачка, която стана първата американка, която се състезава на олимпийски игри и спечели медал там, докато носеше това облекло.