Певецът, актьор и активист Хари Белафонте е починал на 96 години, съобщи говорителят му пред "Ню Йорк Таймс".

Легендарният певец и актьор е роден през далечната 1927 г. в Харлем, Ню Йорк, но прекарва голяма част от детството си в родината на своите родители - Ямайка. На 17 години - през 1944 г. - се записва във военноморските сили на САЩ и работи като товарач на боеприпаси. След войната започва да следва мечтата си - да стане актьор.

Музиката пък е начинът, по който се бори за тази мечта - пее фолк, поп и джаз, за да плаща за курсове по актьорско майсторство. Там съученици са му легенди като Марлон Брандо и Уолтър Матау.

През следващите десетилетия Белафонте започва три паралелни кариери - като музикант, актьор и политически активист. Първият си албум издава през 1954 г. - колекция от традиционни песни, но истинският му успех идва с втория - "Белафонте", и третия - "Калипсо". "Белафонте" е първият албум №1 в известната и до днес класация Billboard, а "Калипсо" става първият албум в историята, продаден в над милион копия в САЩ.

Първото му киноучастие е в "Яркия път" през 1953 г., участва в редица мюзикъли, но през 60-те се разочарова от ролите, които му се предлагат и се фокусира върху музиката. През 70-те и 80-те обаче пак играе в известни за времето си ленти.

Като активист Белафонте играе роля в ключови събития на американската политическа сцена. Помага в кампанията на Джон Кенеди, поддържа финансово и съветва Мартин Лутер Кинг-младши, подкрепя и други демократи. Води хуманитарни мисии в Сенегал, Руанда, южна Африка, помага в борбата със СПИН. На стари години обаче отива твърде в ляво дори за американския вкус - подкрепя Уго Чавес във Венецуела и Фидел Кастро в Куба. Последно изказа подкрепа за кандидатурата на Бърни Сандърс за президент през 2016 г.