Изпълнителният директор на Google Ерик Шмид смята, че интернет в сегашния му вид ще изчезне. В изявление пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария, той очерта с мрачни краски бъдещето на световните дигитални връзки, пише технологичното издание CNet. 

На въпрос за бъдещето на глобалната мрежа, Шмид заявява:

"Аз ще отговоря много кратко - интернет ще изчезне. Ще има толкова много IP адреси, толкова много устройства, сензори, неща, които сте сложили върху себе си, с които можете да си взаимодействате, че ще престанете дори да го усещате", обясни той. "Това ще стане постоянна част от вашето присъствие."

Шефът на Google посочва, че се очаква нова вълна от "играчи" на технологичния пазар и преразпределяне на сферите на влияние. Шмид прогнозира още по-голям бум на смартфоните и таблетите, както и 3G (мобилния) интернет, за сметка на настолните компютри и локалните мрежи.

Той посочва още, че натоварването, което понасят цифровите трасета става все по-голямо, и ще са необходими значителни инвестии за разширяване на капацитета на глобалната мрежа. 

Подобни прогнози са правили и представители на други технологични гиганти като Microsoft и Yahoo. Според тях пазарът за мобилни устройства и комуникации ще има превес на този на стационарните устройства в близките няколко години. 

"В момента аз разглеждам този пазар като напълно отворен", коментира Ерик Шмид.