Русия води активна кампания за изменение на етническия състав на окупираните от нея територии в Украйна, заяви украинската заместник-министърка на отбраната Анна Маляр в Телеграм. Тя обвини руските окупационни власти, че депортират местните жители и на тяхно място заселват хора от бедните и отдалечени райони на Русия.

Най-интензивно такива действия продължават в източната Луганска област на Украйна, която е изцяло под контрола на Русия, каза Маляр. Миналия септември президентът Владимир Путин обяви Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област за части от Руската федерация. Там окупационните власти въвеждат руските закони, руската валута и принуждават населението да вземе руски паспорти.

По-рано, намиращият се във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) съобщи за конкретни случаи на такова обезлюдяване и повторно заселване на окупираните райони на Украйна под контрола на руските окупационни власти, припомня украинският информационен сайт НВ. 

Това се е случвало през 2022 година в окупираната част на Херсонска област. През октомври същата година украински източници съобщиха, че големи групи украински жители са били депортирани от региона в Русия под предлог за „хуманитарна евакуация“ и след това в домовете им са били заселени от руски войници. 

„Руската федерация може да се опита да внесе руснаци, за да запълни обезлюдените територии на Украйна, за да продължи социалната, административната, политическата и икономическата интеграция на окупираните територии в Русия, като по този начин усложни условията за реинтеграция на тези територии в Украйна”, коментираха тогава от ISW.

Подобни кампании за обезлюдяване и повторно заселване могат да бъдат умишлено етническо прочистване и явно нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, добавиха още анализаторите.