Предложеното от Европейската комисия ново медийно законодателство в ЕС предвижда повече редакционна независимост. Това съобщи заместник-председателят на ЕК Вера Юрова в интервю за агенциите от Европейския нюзрум.

Имаме нужда от силни медии в Източна Европа, за да се борят с ожесточената руска пропаганда. Русия прилага подобна пропаганда в почти всички бивши сателити на СССР и това дава плодове, почвата е плодородна, посочи тя. Нашето определение за дезинформация е съобщение, създадено съгласувано с цел да навреди на обществото. Борбата с дезинформацията не трябва да води до заглушаване на неудобните мнения. В ЕС свободата на изразяване не е неограничена, отбеляза зам.-председателят на ЕК.

По повод ролята на интернет платформите Юрова поясни, че ЕК настоява те да работят срещу руската пропаганда. Не сме изцяло доволни от действията на платформите, от години ги призоваваме да насочат повече усилия към страните от Централна и Източна Европа - основните цели на руската пропаганда. Платформите не разполагат с достатъчно служители и възможности, уточни тя. По нейните думи вероятно Туитър ще изпита затруднения при влизането в сила на новото европейско законодателство. Ако някои платформи не се съобразяват с правилата, ще бъде като при многократни нарушения на пътя - накрая се губи шофьорската книжка, обобщи Юрова.

Тя съобщи, че бъдещото европейско медийно законодателство предвижда мерки за финансирането на обществените медии. Би трябвало тези медии да получават сигурно и достатъчно финансиране. Не определяме дали средствата да бъдат осигурявани през такси или от бюджета. Финансирането не трябва да създава възможности за политическо влияние над редакционното съдържание, посочи тя.

По нейните думи се предвижда да се забрани политиците да се намесват в медийното съдържание, освен единствено при подозрения в тежко престъпление или заплаха за националната сигурност. Ако журналисти бъдат обвинени, те трябва да могат да се защитят, като поискат още в началото съдът да провери дали не става дума за злоупотреба, поясни Юрова. Според нея е необходимо европейските правила да отчетат необходимостта от осигуряване на независимост на редакционното съдържание от собствениците на медии.

БТА