Руският генерал Михаил Мизинцев, познат като "Касапина на Мариупол", е бил отстранен от позицията си, съобщи руският военен кореспондент на "Известия" Александър Сладков, цитиран от "Нюзуик". 

Командирът се сдоби с мрачна слава заради проявената жестокост от войските му при превземането на Мариупол през май 2022 г. Смята се, че той е наредил да бъдат извършени бомбардировките на родилния дом и Драматичния театър в града.

Новината за отстраняването на Мизинцев бе потвърдена в "Туитър" от украинското военно министерство.

"Генерал-полковник Мизинцев е уволнен в качеството си на руски зам.-министър на отбраната по логистиката. Той е не просто майстор крадец, но и опитен убиец на десетки хиляди жители на Мариупол. Бъдещето му като обвиняем пред трибунала и като осъден военнопрестъпник ще му приляга перфектно".

През септември 2022 г. Мизинцев бе назначен за зам.-военен министър по логистиката. При съобщаването на новината, украинското министерство на отбраната предупреди, че "касапинът ще построи нова кланица".

На 31 март 2022 г. той беше санкциониран от британското правителство заради действията си в Сирия и Украйна.

"Мизинцев е началник на Нациналния център за управление на отбраната, където се планират и контролират всички руски военни операции по целия свят", обяви Лондон.

В официалното съобщение командирът бе осъден заради обстрела на жилищни сгради в Алепо през 2015-16 г., както и в Мариупол през 2022 г., "където се увековечават жестокостите срещу украинския народ".