Най-малко 16 цивилни загинаха рано тази сутрин в Украйна в резултат на руска ракетна атака по цялата територия на страната, предадоха украинските медии.

Четиринадесет от жертвите, включително две деца са в ударен от две руски ракети жилищен блок в Уман, Черкаска област, съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко. Девет души са приети в болница, един от които в тежко състояние.

“В този вход на блока предварително са били регистрирани 109 души. Напълно са унищожени 27 от 46 апартамента. Спасителите правят всичко, за да разчистят колкото може по-скоро развалините и да се уверят, че там няма хора”, каза Клименко.

Повредени са десет жилищни блока и 30 транспортни средства, а спасителната операция може да продължи минимум едно денонощие, добави министърът.

В социалните мрежи бе разпространено видео с жена, едва оцеляла от бомбардировката.

"Ракета удари дома ни. Всички сме покрити с кръв. Деца спяха тук. Слава Богу, че сме живи! Всички прозорци са унищожени. Всички сме покрити с кръв. Толкова се изплаших!". 

Рано сутринта в петък, 28 април, Русия нанесе масиран ракетен удар по Украйна. Украинската противовъздушна отбрана е унищожила 21 от 23 ракети, 11 от които - в района на Киев . Тя е свалила и два дрона.

Руснаците се обстреляли и Днепър, убивайки двегодишно момиченце и 31-годишна жена. Руска ракета е попаднала в многоетажен блок в Киевска област, ранявайки 13-годишно момиче, което е прието в болница. 

Според информационна агенция Интерфакс тази нощ  е имало взривове в областите Днепър, Кременчук и Полтава в Централна Украйна, както и в южната Николаевска област, прададе БТА.

Същевременно ръководителят на пресцентъра на групировката "Център" Александър Савчук заяви пред ТАСС, че нейните артилерийски подразделения в направление  "Красни Лиман" (старото название на Лиман в източната Харковска област) са поразили около 130 цели на украинските въоръжени сили (ВСУ).  

"В Краснолиманското направление артилерийските подразделения на групата сили "Център" са поразили около 130 вражески цели. Повече от 100 от тях са поразени в районите, където са съсредоточени жива сила и огнева мощ на ВСУ", уточни той.

По думите му е бил унищожен и украински дрон, а два опорни пункта на Въоръжените сили на Украйна  са били поразени от тежки огнехвъргачни системи "Солнцепек".