"Продължаваме промяната - Демократична България" са решили, че в бъдещия кабинет трябва да има политически лица, за да е ясно кой носи политическата отговорност. Акад. Николай Денков, който води преговоите с ГЕРБ по темата, даде за пример Асен Василев, Кирил Петков, Атанас Атанасов.

"Виждам Асен Василев като министър на финансите. Кирил Петков пък има изключителни връзки на европейско ниво", каза Денков пред бТВ.

На въпрос има ли човек от проектокабинета на ГЕРБ от предишния парламент, което би могло да влезе в кабинет на втората сила, той посочи Драгомир Заков, който беше предложен за министър на външните работи от проф. Николай Габровски, Заков беше и министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

Денков отново повтори за пореден път, че най-важното е да се състави управленска програма, която да се предложи на ГЕРБ.

"Ако от партията на Бойко Борисов имат забележки или свои предложения, то те ще се обсъдят и едва след това ще се мисли за постовете", допълни Денков.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обаче заяви, че имената, които акад. Денков е споменал, биха били неприемливи.

"Прочетох тези имена и помислих ,че това е някаква спекулация или шега. Няма как да подкрепим Асен Василев за финансов министър и Кирил Петков да отговаря за службите, за Шенген и не знам какво. Той преди една година арестува незаконно лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а сега ще му дадем всички служби при него. Не, няма. Това е абсурдно и нелепо", каза Биков.

И допълни, че коалицията ще трябва да търси подкрепа от другите партии, ако иска кабинет със съпредседателите на "Продължаваме промяната".

"Ако ГЕРБ се откаже от първи мандат, в името на това да подкрепи втори, и те ни предложат подобно правителство, означава, че отиваме на избори. Ако има излъчено правителство, то трябва да бъде равнопоставено, ако е между двете партии. С уговорката Николай Денков премиер и нито едно политическо лице, ние пак няма да го подкрепим", допълни Биков.

Изказването му обаче се различава от вчерашното изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че ако двете първи парламентарни сили се разберат за програмата, няма да има значение дори Кирил Петков да е премиер.