На 1 май, понеделник, от 15:30 ч. по БНТ 1 обществената телевизия ще излъчи премиерно в телевизионния ефир първия български пълнометражен анимационен 3D филм „Меко казано“ на режисьора Анри Кулев по едноименната приказка на Валери Петров.

Българската национална телевизия е копродуцент на лентата. „Меко казано“ е триумф на анимационното ни кино като стил на разказване, градация на емоции, изумителна анимация, изящен в своята изобретателност, драматургия и ритъм на филмовото повествование.

„Меко казано“ разказва за група анимационни герои като в шекспиров театър, с шеги и приключения, които повеждат малкия Светльо по следите на една неизречена детска лъжа. Кучето, Кълвачът, Костенурката и Къртицата са членове на „Комисията за Картотекиране на Кой Какъв е“ и тяхната роля е да бъдат като поучителна трансмисия, която свързва морално двата свята – детския и този на възрастните. Или както казва Санбернарският гуру: „Защото пакости, приятелю млад, извират отвсякъде в избор богат: лъжи и лъжички, малки измени, които ний всички вършим, засмени...“.

Пълнометражният анимационен филм „Меко казано“ е номиниран в 7 категории на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“. Анри Кулев е сред номинираните на гилдия „Анимация“ за "Най-добър режисьор" и за "Най-добър художник на анимационен филм".

Гледайте анимационния филм „Меко казано“ на 1 април, понеделник, от 15:30 ч. по БНТ 1!