Руската частна армия "Вагнер", която играе водеща роля в руското настъпление в района на украинския град Бахмут, може скоро да спре да съществува, каза основателят й Евгений Пригожин във видео, разпространено вчера от руски военен блогър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Засега не е ясно кога Пригожин е направил изказването си и доколко е бил сериозен. По-рано през тази седмица той оттегли свои коментари за фронта, за които по-късно каза, че са били шега.

Пригожин многократно се е оплаквал от начина, по който Русия води войната в Украйна. Той често казва, че редовните руски сили не дават на неговите хора боеприпасите, от които се нуждаят, а понякога обвинява военното ръководство в измяна.

"Сега - по отношение на общата нужда от снаряди на фронта, които ние искаме - днес достигаме до точката, в която "Вагнер" е свършена", каза Пригожин пред руския военен блогър Семьон Пегов. - "Вагнер" в скоро време ще спре да съществува. Ние ще станем история, няма нищо притеснително в това, такива неща се случват."

Пегов публикува видеоматериала в своя канал в Телеграм. "Вагнер" не е отговорил на искане да коментира информацията.

Пригожин, известен с войнствения си стил и иронично чувство за хумор, каза в четвъртък, че се е шегувал, когато заяви, че силите му ще спрат да обстрелват Бахмут, за да позволят на украинските сили да покажат града на журналисти от САЩ.

През тази седмица той каза, че силите му търпят тежки загуби заради отсъствието на подкрепа от Москва. Миналата седмица пък Пригожин изрази безпокойство от контранастъпление на добре въоръжени украински части в Бахмут.