Украинските власти предадоха на Международния червен кръст списък с около 19 000 деца, които бяха принудително отведени в Русия след началото на войната. Това съобщи в ефира на украинското “Радио Свободна Европа” ръководителят на постоянната делегация на Върховната Рада в ПАСЕ Мария Мезенцева.

Според Мезенцева украинските власти са събрали заявления от социални служби и правозащитници, успели да идентифицират имената и в някои случаи местата на пребиваване на децата, изселени в Русия.

Сега служителите на Червения кръст ще могат да ги посещават в руски лагери, приемни семейства и други места за престой. Мезенцева подчерта, че очаква с нетърпение тези посещения. Поне такива са надеждите, тъй като допреди дни Русия отказваше да допусне международни правозащитни организации при децата.

Ден по-рано Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, с която призна насилственото разселване на украински деца за геноцид.

Авторите на резолюцията отбелязват, че прехвърлянето на деца „е ясно планирано и организирано като държавна политика“, чиято цел е „да се унищожат всички връзки и черти на тяхната украинска идентичност“.

Дават се примери как на децата е било забранявано да говорят украински, те са били подлагани на пропаганда, принуждавани са да ходят на военни лагери и т.н.