Войници от украинските специални части се обучават на повече от десет военни полигона в Германия, подготвяйки се за предстоящото контранастъпление, пише германското издание “Билд”.

Отбелязва се, че германската армия помага за обучението не само на обикновени войници, танкисти и артилеристи, но и на специалните части. Става въпрос най-вече за тактика за градски бой, което е особено важно за освобождаването на окупираните градове.

„Операциите в гъсто населени райони изискват специални умения, боевете често се водят на много къси разстояния и на няколко нива, а опасността от капани е особено висока“, пише вестникът.

Обръща се внимание и на боевете на открито. Украинските спецчасти се обучават как да атакуват враг в окопи, което е много важно, като се има предвид колко траншеи изкопаха руснаците в подготовка за украинската контраофанзива.

Отделна област на обучение е в умения за оцеляване зад вражеските линии.

Според “Билд” в момента в Германия се обучават „четирицифрено число“ украински войници, включително „трицифрено число“ на членовете за екипажите на танковете Leopard 1. Не се уточнява колко приблизително са специалните части.

Военният експерт Роман Свитан смята, че първата фаза на контранастъплението вече е започнала. На настоящия етап работи фронтовото разузнаване, което преминава на дълбочина до 30 км в руския тил, за да определи най-подходящите маршрути за настъпление и приоритетни ударни цели.

Според Володимир Зеленски Украйна няма да чака пристигането на западни бойци, за да започне контранастъпление. Той отбеляза, че освобождаването на украинските територии не бива да се отлага.