Пореден случай на насилие срещу жена, завършил фатално - Анита Димитрова беше открита мъртва в събота в дома на мъжа ѝ в Перник. 41-годишният ѝ съпруг Димитър Димитров  е задържан по подозрения за убийството.

Семейни конфликти, патологична ревност, спор за пари и употреба на алкохол са част от версиите, по които работят органите на реда 

Димитров се е обадил на бащата на съпругата си Анита с думите, че „нещо лошо се е случило. След това едно от двете деца на семейството, които живеят при баба си и дядо си, е подало сигнал за убийството в полицията”.  Семейството има две непълнолетни деца на 14 и 16 години, които не са били в жилището по време на злополучната нощ.. Това съобщиха в неделя сутрин на брифинг от прокуратурата и полицията в Перник.

Тялото на жертвата е открито в апартамента на заподозрения. По него е имало множество наранявания. Мъжът е задържан за срок до 72 часа. Повдигнати са му обвинения за умишлено убийство. Aко бъде признат за виновен, той ще получи от 10 до 20 години затвор.

Жертвата е била поставена под закрила от домашно насилие, стана ясно на брифинга. А психическият тормоз продължавал от години. Мъжът заплашвал и че ще се самоубие. 

„Има един подаден стигнал – в края на месец декември. Той е за конфликт в семейството. По този повод на жертвата е била с поставена защита от домашно насилие. На нейният съпруг е била издадена забрана да доближава жилището на повече от 50 метра за срок от 10 месеца. Наложена му е и глоба“, каза Албена Стоилова, наблюдаващ прокурор и говорител на Окръжната прокуратура в Перник.

От разследването уточниха, че между мъжа и жената са възниквали множество конфликти, в основата на които стои употребата на алкохол от страна на извършителя. Заради това жената често се е изнасяла от семейния дом с децата си при своите родители. Преди два месеца тя се е върнала отново при при съпруга си, но без децата. 

По думите на старши комисар Павел Млеканов, директор на Областната дирекция на МВР, самата специфика на случая подсказвала, че е извършено тежко криминално престъпление, в което има умисъл. „Дали убийството е извършено в състояние на афект, е друг въпрос”, добави той.

В качеството на обвиняем Димитър Димитров се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Пред близки, дошли на място в жилището, заявил, че не той е извършил убийството.  

Все още се очаква резултатът от аутопсията, за да се изясни причината за смъртта. По първоначални данни става дума за намушкване с нож, но към момента от прокуратурата не го потвърждават.