Китаецът Дин Лирен грабна световната титла по шахмат, след като победи руснака Ян Непомняшчи в четвъртата партия от тайбрека по бърз шах. В четирите партии Дин спечели с 2,5:1,5, след като 14-те партии в класическия шахмат приключиха 7:7 точки. Всеки от шахматистите спечели три победи.

Дин Лирен пък става първият китаец, който ликува със световната титла в древната игра. Веднага след края той не можа да сдържи емоциите си и говори пред журналистите с насълзени очи.

"В този момент, когато Ян се предаде, аз просто не можех да се контролирам. Исках да се разплача на самата дъска. На първо място искам да благодаря на приятелите си и на екипа ми, а вече чувствам облекчение", каза новият първенец.

Новият световен шампион е роден през 1992 г. в град Вънчжоу, провинция Чжъцзян, намираща се в източната част на страната. Завършил е юридическия факултет на Пекинския държавен университет.

На 16-годишна възраст става шампион на Китай, а през 2014-а е отборен световен шампион с националния отбор на страната си в Тромсьо (Норвегия). В рейтинга на ФИДЕ заема 3-то място според коефицента си ЕЛО.

Непомняшчи имаше белите фигури в четвъртата партия, но допусна няколко много сериозни грешки, които нямаше как да не бъдат наказани на това ниво. Руснакът, който игра под флага на световната федерация (ФИДЕ) заради санкциите, за втори път игра финал за короната в шаха.

През 2021 г. 32-годишният Непомняшчи беше сразен от норвежкото чудо Магнус Карлсен.

Драматичната развръзка

В оказалата се решаваща четвърта партия двамата гросмайстори избраха да разиграят Испанска партия. В мителшпила играещият с черните фигури Дин Лирен на няколко пъти получи предимство, но не успя да вземе решаваща инициатива.

Белите водеха играта, но грешка на Непомняшчи в 35-ия ход изравни ситуацията на дъската. В 48-ия ход руснакът допусна нова грешка, а след това и двамата изпаднаха в цайтнот. Непомняшчи допусна нови грешки в 59-ия, 62-ия и 64-ия ход, след което той просто нямаше ресурси да продължи.

Той спечели турнира на претендентите през 2022 г. и трябваше да срещне Карлсен за титлата. Норвежецът обаче отказа да я защитава заради "липса на интерес". При това положение на финала излезе заелият второто място сред претендентите - Дин Лирен, който в крайна сметка стана и 17-ият световен шампион по шахмат.