Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор Иван Гешев, е целяла да убие.

Това обяви на брифинг директорът на Национална следствена служба и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

"Днес около 11:30 главният прокурор с автомобила си, пътувайки към София (между Самоков и Ковачевци), на един много голям завой, на който скоростта се намалява – избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра", заяви той.

По думите му взривът е имал насоченост към пътя.

"Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент – около 3 килограма тротил, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпиляли и забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Не е била целта ѝ сплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът".

Сарафов уточни, че на мястото са намерени маркери, които са оставили извършителите.

"Спрямо тях са се ориентирали, когато мине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. Само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи", подчерта той.

Наказателното производство, което е образувано е по Глава 1 от НК за терористичен акт. Разследващите търсят детонатори и събират осколките.

"До няколко часа ще знае с голяма точност както вида, така и количеството на взрива. Тези осколки са поставени не сам, за да избухнат, но и за да убиват", категоричен е Сарафов.

Не се изключват никакви версии.

"Най-вероятно тези хора са били на място. Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобила на главния прокурор се е изравнил а него. По свидетелски показания взривът е изместил в ляво колата на главния прокурор. Очевидно някой е следил главния прокурор".

По-рано през деня генералният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че няма данни за ранени.

Гешев е пътувал в тежко брониран автомобил със семейството си. По информация на bTV по превозното средство има щети, както и по дървета около пътя. Смята се, че Гешев е трябвало да пътува за Турция, но в последния момент се е отклонил за събитие на младшите прокурори.