Ние, като коалиция, осъждаме всички действия, насочени към дестабилизация на институциите и държавата като цяло. Убедени сме, че този опит за атентат – както е определен, има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата, в случая - главния прокурор.

Не бих искал да навлизам в професионални детайли, но има очевидни факти на инсценировка.

Това заяви лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов в коментар на опита за покушение срещу обвинител номер 1.

Той допълни:

"Като видите само снимките и трябва да си направите изводите за това“, заяви Атанасов, но не пожела да навлиза в детайли."„

Явно имаше предвид коментари, че от разпространени снимки се вижда съвсем плитък "кратер" от избухванто на взривното устройство. А тезата на НСлС и другите подчинени на Гешев разследващи е, че то е било 3 кг тротилов еквивалент.

"Разчитаме, че ще бъдат положени всички усилия да се изясни обективната истина в този случай, макар и да имаме съмнения дали има капацитет това да стане”, каза още Атанасов.

Със своя декларция днес излязоха и от БСП:

"БСП осъжда посегателството срещу главния прокурор, което възприемаме като посегателство срещу институцията. Настояваме  за бързо и резултатно разследване и наказания за виновните, заявяват от БСП. 

Изразяваме загриженост от опасността  за задълбочаваща се дестабилизация на институциите. Настояваме за въздържане от крайни политически позиции и действия, които биха допринесли за създаване на атмосфера на страх и несигурност в обществото, се казва още в съобщение на БСП."

Очаквано, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ бе напълно на страната на главния прокурор в своя позиция.

Опитът за атентат срещу главния прокурор е акт срещу държавността и националната сигурност на страната, написа той в профила си във фейсбук.

„Няма значение кой персонално изпълнява служба като държавен орган, в случая атаката е срещу орган на държавната власт. В момента е необходимо не да се говори, а да се действа бързо, решително и категорично в защита на държавността“, пише още той.

Мустафа Карадайъ допълва още, че „ДПС призовава компетентните органи и институции в държавата да предприемат всички необходими действия и извършителите да бъдат задържани и осъдени“.