Огледите на мястото на опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев продължават повече от 15 часа. Извършен е оглед на цялата местност и на автомобила, в който е пътувал обвинтел номер 1.

Това каза пред журналисти следовател Мариан Маринов от НСлС на брифинг на мястото на взрива във вилна зона „Ярема” по маршрута бежду Самоков и София.

Медиите бяха специално поканени да разгледат мястото днес в 15 ч.

„Бригада от експерти обследва всеки сантиметър от мястото на епицентъра на взрива - цялото асфалтово покритие около него, дървесната растителност и почвата.

Беше претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество.

Назначена е експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, тротиловия еквивалент и, надяваме се, произхода - страната, от която е закупено. Извършен е оглед и на автомобила на главния прокурор", обясни следовател Маринов.

"Много неща бяха намерени - метални, дървени и пластмасови частици и дори камъчета. Всичко, което предполага наличие на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от вещите лица. Има и частици с формата на сачми и части от сачми", разкри още следовател Маринов.

Той каза, че всичко вчера казано е било по предварителна преценка - експертизите ще покажат дали е имало 3 кг тротилов еквивалент на взривното вещество и пр.

Тъй като бяха показани предимно следи от сачми по гората (които следователят нарече "следи от нещо"), Маринов отговори на директен журналистически въпрос: могат ли тези сачми да преодолеят бронировката на автомобила, така:

"Това е много интересен въпрос."

Не отрече, не потвърди, а каза, че ще се чакат експертизите (съвсем категорично изявление в тази насока направи днес вътрешният министър Иван Демерджиев, който заяви, че видът на взрива не позволява да бъде поразен автомобилът на Гешев, б.р.).

По делото за опита за покушение ще се привлекат международни експерти за изготвяне на експертизите в хода на разследването, обяви пък говорителят на главния прокурор Сийка Милева.