“Това събитие дава възможност да покажем, че културата и изкуството могат да помогнат за преодоляване на предразсъдъците и неразбирателствата”, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Тя говори при откриването на съвместна изложба на творци от България и Република Северна Македония (РСМ) в сградата на ЕП в Брюксел.

Мецола увери, че ЕС ще продължи да насърчава София и Скопие да разговарят и работят за общо европейско бъдеще.

„Посланията бяха за това превес да вземат добросъседските отношения, общите проекти, които имат потенциала, политическата и гражданска енергия да обединяват“, заяви българският евродепутат Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Той е докладчик за РСМ в Европейския парламент. Негова е и инициативата за експозицията. По думите му тази изложба е доказателство, че културата гради мостове и не знае граници.

Подобно е и мнението на посланика на Скопие в ЕС Зюлфи Исмаили. Според него напредък може да има само с контакти и диалог.

От българска страна бяха включени картини на Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Свилен Блажев, Снежанка Симеонова, Надежда Кутева и Атанас Андасаров.

След два дни, пак в ЕП, ще има изложба на творби на ученици от България и РСМ.