"Това взривно устройство е поставено на метър, метър и нещо под нивото на пътя. Така че в най-добрия случай взривната вълна и част от осколките, които е имало (както казват) са минали може би на метър, метър и половина над пътя и са се забили в отсрещните дървета."

Това коментира тази сутрин пред Нова тв Пламен Василев - експерт по антитероризъм. По думите му дълбока дупка вследствие на взрива няма.

Той показа пред камерите, че от следите, демонстрирани вчера от прокуратурата, излиза, че устройството е било поставено на поне метър под нивото на пътя.

„Не е ясно защо е било поставено това взривно устройство, ако целта е била да се порази автомобил и лица в него, под пътя. На практика голяма част от взривната вълна е отишла в атмосферата нагоре и под ъгъл, издигаща се над пътя”, коментира експертът.

Дупката е максимум около 30-40 см, и то по информация на разследващите. Опушената земя наоколо е около 3 м в диаметър, като поражения по асфалтовата пътна настилка напълно липсват.

"Класически "кратер" - такава дупка няма", категоричен е експертът, който бе на мястото тази сутрин.

Той описа, че кръг с такъв диаметър, както и едно леко обгоряло дръвче, което се вижда на мястото, може да се получат по-скоро от запалително вещество.

Василев е категоричен, че не става въпрос за 3 килограма тротилов еквивалент. И даде сравнение, че бронираните коли се изпитват стандартно с 15 килограма тротил на 2 метра разстояние и 5 килограма под колелото. Подобни автомобили тежат около 4 тона, уточни Василев. Бронираните им панели спират осколки и куршуми с доста висока кинетична енергия.

По думите му, в целия периметър се вижда всичко на всичко една по-голяма дупка в дърво, която да отговаря на стандартите за "осколка". Тя е около 1 см и с тегло около 1 г.

"Под лепенката няма нищо", установи Василев пък при съседното дърво, което също е маркирано от разследващите със сигнални лепенки.

Той посочи и че при "изтеклата" в определени медии снимка на фар със забита в него сачма, трудно може оловна сачма да остане така, без да се деформира.

"Къро, NEXO, Цветан Василев, плюс Васил Божков - знаете какво говори главният прокурор в последните три месеца. Това са обичайните заподозрени!", коментира той на въпрос кой може да стои зад атентата.

В същото време собственик на конна база наблизо каза, че се виждал стълб от пушек, както и че негов служител усетил потреперване на тялото, а конете се уплашили при взрива.

Вчера вътрешният министър Иван Демерджиев бе категоричен, че това устройство не може да порази този автомобил. А Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор и близък на Гешев, обяви, че става въпрос за "комплекс от професионални качества или умения, които този или тези които са изготвли бомбата, са притежавали". Нещата били толкова сериозни, че той нарече извършителя "зъл гений".

Иван Гешев вече е в Турция

Междувременно тази сутрин от пресцентъра на ПРБ съобщиха, че главният прокурор вече е на посещение в Истанбул, Република Турция, за участие в първата Паневропейска регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите.

(Това предстоящо към момента на атентата посещение доведе дори до "изтекли" информации в съответните медии, че по пътя му за Истанбул имало заложено второ взривно устройство. После Борислав Сарафов опроверга това, - бел. ред на Клуб Z).

"Домакин на форума е главният прокурор на Турция Бекир Шахин. Символичен повод за домакинството е и 100-годишнината от основаването на турската република. Темата на събитието е “Ефективни разследвания в ерата на дигитализацията”. Участници в конференцията са ръководителите на прокуратури и разследващи органи от Европа, Централна Азия, САЩ.

... Работната програма е съсредоточена върху разследването на различни престъпления и предизвикателствата пред тяхното успешно разкриване в рамките на подема на дигитализацията в светове мащаб", пишат още от прокурорския пресцентър.