"Ние преговори по персоналния състав на кабинета няма да водим с ГЕРБ. Казвам го още веднъж, ако трябва ще го потретя: не преговаряме за министри и за заместник-министри с ГЕРБ."

Такава заявка даде днес в ефира на Нова тв проектопремиерът с втория мандат - на "Продължаваме промяната-Демократична България" - акад. Николай Денков. Вчера обединението представи състава на министерския си съвет, като още тогава Денков даде заявка, че с ГЕРБ няма да се коментират министрите. Но не бе така еднозначен по отношение на заместник-министрите. Т.е. днес се коригира. 

В коментар малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново настоя за представители на неговата партия в този кабинет. Въпреки че ПП-ДБ имат решения на ръководствата си за неподкрепа на мандата на ГЕРБ, както и за формат, в който ГЕРБ участва.

Както е известно, в този проектокабинет като министър на финансите влиза Асен Василев. Съпредседателят на "Промяната" се явява неприемлива за ГЕРБ фигура, според повечето изказвания на нейните представители. Затова и Денков бе попитан днес кое е по-приемливо "да ходим на избори или да махнем едно име".

"Да върнем разговора - първият мандат се държи от ГЕРБ. Така че няма нас какво да ни питат. От тук нататък всички въпроси трябва да бъдат към ГЕРБ. Те имат три избора: единият е да подкрепят този кабинет, когато му дойде времето с втория мандат, другият - да си направят техен кабинет на малцинството и да си търсят подкрепа от другите партии, третият вариант е да си направят кабинет с БСП и ДПС - "Хартиена коалиция" и да си управляват", отвърна той.

На въпрос все пак, ПП и ДБ докъде са склонни на корекции, даде спортен пример:

"Аз си се представям като един треньор, който с един екип трябва да излезе и да спечели мача. Представете си сега, че имате два екипа с двама треньори, които нямат никакво доверие помежду си и ги пуснете на терена. Ами ако единият вика "тичайте напред", другият казва "тичайте назад", как ще работи тази конструкция?"

След което надгради вчерашния пример как не вижда Асен Василев и Делян Добрев (ГЕРБ) на една маса в Министерския съвет със:

"Все едно да се бият в съблекалнята."

"Там е мястото на Асен Василев. Аз имам доверие, че той може да оправи кашата с финансите, която бих казал забърка финансовото министерство. Не може единия ден да казваш имам бюджет с 3% дефицит, на следващия, по някаква политическа поръчка, с 6%" - заяви още проектопремиерът, но не уточния чия е политическата поръчка.

На въпрос  - а къде в този кабинет са кадрите на ДБ, Денков посочи, че щяло да има много битки в парламента, където те решили да останат, като даде пример с бившия министър на електронното управление Божидар Божанов, който заявил, че ще е по-полезен в писането на прецизирано законодателство.

Отново заяви, че с втория мандат ще се търси подкрепа от всички останали парламентарни групи, в т.ч. ДПС. Не било "естествено" първо да се поиска от ГЕРБ.

Стана ясно и че от ПП-ДБ не са се отказали от концепцията си те да съставят изпълнителната власт, а ГЕРБ да получи повече парламентарен контрол чрез комисиите, като се наруши принципът за пропорционалност според големината на парламентарните групи при разпределянето на състава им. Както Клуб Z писа, от обединението предлагат на ГЕРБ ресорната комисия по регионална политика да дава становища по разходи за общините за 2 милиарда лева. От думите му днес се разбра, че тази комисия ще се "държи" от партията на Борисов.

Той вече коментира веднъж тази концепция за "разделение на властите", като я иронизира - че на практика на ГЕРБ не се предлага кой знае какво, тъй като парламентът по конституция контролира Министерския съвет.