Пресслужбата на руския президент Владимир Путин съобщи днес, че в нощта срещу сряда, 3 май, Украйна се е опитала да удари с дронове Кремъл, където е официалното седалище на държавния глава и предупреди, че ще вземе ответни мерки.

Председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин призова да бъдат използвани "оръжия, способни да възпрат и унищожат киевския терористичен режим", в отговор на предполагаемото нападение с украински дрон срещу Кремъл, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Военни блогъри заговориха за предстоящ ракетен обстрел на административни сгради в Киев и дори за евентуална първа употреба на ядрено оръжие във войната.

Украйна отрече да има нещо общо със случая и обвини Москва, че си търси повод за нови по-мащабни нападения.

"Ние не атакуваме нито Путин, нито Москва", каза украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция в Хелзинки, където днес участва в среща на върха на скандинавските страни.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази скептицизъм за достоверността на комюникето на Кремъл и припомни, че Украйна е подложена на всекидневни руски атаки и нейно право е да решѝ как да се защитава.

Били са свалени два безпилотника, чиито останки се разпилели в пределите на Кремъл, няма пострадали, се казва в руското съобщение. На видео, разпространено в социалните мрежи се вижда малка експлозия над Кремъл и огън върху покрива на една от сградите там.

"Два безпилотни летателни апарата са били насочени към Кремъл. В резултат на своевременните действия на военните и на специалните служби с използване на радиолокационни системи за борба, апаратите са изведени от строя. В резултат на падането им и разпиляването на осколки на територията на Кремъл няма жертви и материални щети", се казва в съобщението.

"Оценяваме тези действия като планиран терористичен акт и покушение срещу президента, извършен в навечерието на Деня на победата, Парада на 9 май, на който е предвидено присъствието и на чуждестранни гости", се казва още в комюникето.

То подчертава, че Путин не е пострадал и графикът на работата му не е променен.

"Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки, където и когато намери за добре", заявява още пресслужбата.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк каза пред информационния сайт НВ, че Украйна не е атакувала Кремъл или каквито и да било други обекти на руска територия. Той добави, че целите на украинската отбрана са само военни обекти на окупираните от Русия украински територии. Обекти като Кремъл не решават военни задачи и не помагат на подготовката за контрнастъпление, каза Подоляк.

Той нарече съобщението на Кремъл "явен опит да се вземе информационната инициатива" и да се подготови съответният информационен фон.

„Очевидно е, че едновременните изявления на Руската федерация за задържането на група диверсанти в Крим и предполагаемите атаки с дронове срещу Кремъл директно показват, че тече подготовка за конкретни провокации от самата Руска федерация... Стратегията за деморализация които Русия използва в навечерието на ответните действия на въоръжените сили на Украйна, както и опит за значително намаляване на изключително негативния фон за Русия след постоянните обстрели на цивилни къщи и цивилни съоръжения в Украйна през последните дни“, каза Подоляк.

В своя акаунт в Туитър той предупреди за възможна подготовка от страна на Русия на мащабен терористичен акт. По думите му безпилотници над руски енергийни обекти или над Кремъл могат да означават само "подмолна работа на местните сили на съпротивата".

Междувременно канцеларията на главния прокурор на Украйна съобщи, че в резултат на масиран руски обстрел на контролираната от Украйна западна част от Херсонска област са загинали 16 цивилни и други над 20  са били ранени.

В модерирания от руския опозиционер емигрант Владимир Осечкин Телеграм канал Gulagu.net се появиха спекулации, че руската авиобаза "Енгелс" в Шайковка е получила заповед да се готвят за нощен полет стратегическите бомбардировачи Ту-22М и че тази нощ могат да бъдат нанесени удари по административни сгради в Киев. Източникът допуска, че за първи път може да бъде употребено ядрено оръжие. 

Руският външен министър Сергей Лавров беше заявил в началото на войната, че ядреното оръжие не влиза в сценария на "специалната военна операция" в Украйна, но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и бившият президент Дмитрий Медведев по-късно са казвали, че Русия може да използва всички видове оръжия, с които разполага, ако се почувства екзистенциално застрашена. Западът нееднократно предупреди Москва, че използването на ядрено оръжие би имало съдбовни последствия за нея. 

Реакция от САЩ

Украйна сама решава как да се защити, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по повод на руското съобщение за украинско нападение с безпилотни апарати срещу Кремъл, съобщи в "Вашингтон пост".

Блинкън изрази скептицизъм към достоверността на изявлението за предполагаем "атентат" срещу Путин.

„Що се отнася до Украйна, която е подложена на ежедневни атаки, тя има право да реши как да се защити“, каза Блинкън.

Той отбеляза, че за САЩ е трудно да коментират или спекулират ситуацията, без да знаят реалните факти.

Телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на анонимен американски служител, предаде че САЩ събират информация за възможен удар с дрон срещу Кремъл. Съединените щати не са били предупредени за подобно нападение.

„Каквото и да се е случило, не е имало предварително предупреждение“, каза служителят.